Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 29 januari 2019

Han tog ministerns plats vid första Brysselmötet

BRYSSEL.

Mer krångel får inte bli det pris som bonden betalar då Cap ska göra mer miljö- och klimatnytta. Här krävs större flexibilitet.

 Statssekreterare Per Callenberg vid entrén EU:s rådsbyggnad.
Statssekreterare Per Callenberg vid entrén EU:s rådsbyggnad. FOTO: Sveriges EU-representation

Så löd den nya svenska regeringens budskap i Bryssel på måndagen, framfört av likaså nye statssekreteraren vid Näringsdepartementet, Per Callenberg.

Ökad makt till länderna

Rådsmötet diskuterade denna gång särskilt reformens delegering av ansvaret för jordbruksstödens detaljutformning, vilket man i Sverige valt att kalla för ”förvaltningsmodellen”.

För att Cap inte ska falla isär i nationella skärvor utan förbli en gemensam politik fortsätter EU-kommissionen dock att målstyra och kontrollera att länderna levererar.

Här ställs som obligatoriskt villkor att stöden ska göra nytta för miljö och klimat – något som marknadsförs som Caps ”gröna arkitektur.”

Fara i dubbelt kommando

Men i detta dubbelkommando ligger också en stor fara att krånglet ökar, tvärtemot vad EU-kommissionen lovar, anser Sverige.

Här behöver EU-kommissionen visa mer flexibilitet gentemot ländernas önskemål, påpekade statssekreterare Per Callenberg, som hoppade in för landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Att EU-kommissionen fortfarande styr länderna alltför mycket var den röda tråden i kritiken från Sverige och en rad andra EU-länder under en bordsrunda vid mötet.

Håll emot snåriga krav

Här gäller det nu att hålla emot så att miljökraven inte gör Cap ännu snårigare, var det besked som Jennie Nilsson själv gav riksdagens EU-nämnd förra fredagen.

– Visserligen är det så att miljö och klimat är viktigt ur svenskt perspektiv. Men ett tungt vägande argument är ju också att de villkor för stöd som kommissionen ställer inte ska göra det krångligare, säger Jennie Nilsson till Land Lantbruk.

LÄS MER: Sven-Erik Bucht lämnar regeringen – Jennie Nilsson tar vid som landsbygdsministerLÄS MER: Jennie Nilsson: ”Samarbete ett plus för näringsfrågor”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen