Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 11 mars 2019

Hård Brexit kan drabba värre än ryska krisen

Inför Brexits ödesvecka lägger Arla korten på bordet. Följden av en hård och snabb Brexit kan skaka den europeiska mjölkmarknaden lika mycket som när Putin stängde ute mejeriimporten 2014.

 Patrik Hansson VD Arla varnar för att en hård och snabb Brexit sänker mjölkpriset på EU-marknaden.
Patrik Hansson VD Arla varnar för att en hård och snabb Brexit sänker mjölkpriset på EU-marknaden. FOTO: Gunilla Ander

Inför Brexits ödesvecka lägger Arla korten på bordet. Följden av en hård och snabb brexit kan skaka den europeiska mjölkmarknaden lika mycket som när Putin stängde ute mejeriimporten 2014.

Mängden mjölk som går till den brittiska marknaden från övriga EU är större än den mängd mjölk som EU exporterade till Ryssland före bojkotten 2014, enligt Arla Sveriges VD Patrik Hansson.

Hela Europa skakas

Om denna ström av mejerivaror plötsligt stoppas av en hård Brexit 29 mars så kommer hela Mjölkeuropa att känna skakningarna.

– Det blir inte bara en påverkan på den engelska marknaden, utan en följdpåverkan på resten av marknaden, konstaterade Hansson då han nyligen vid en pressträff presenterade en grundlig analys av olika Brexitval och hur de påverkar Arla som Storbritanniens största mejeriproducent.

Risk för prisfall på mjölk

Det brittiska underhuset ska i tre inplanerade omröstningar, på tisdag, onsdag och torsdag, styra Storbritannien mot antingen en hård eller en mjuk Brexit, med alternativet att skjuta fram avgörandet ett kvartal.

De flesta varianter av en mjuk Brexit med nya handelsavtal med EU och övergångsregler kan Arla hantera. Men följden av en hård och snabb Brexit 29 mars riskerar att skapa överskott av mejerivaror med prisfall på mjölk som lär påverka priset till mjölkbönderna i Sverige

Risken för en hård Brexit kan kvarstå även om britterna i sista stund skjuter fram datumet för utträdet.

Då röstar parlamentet

Tisdag 12 mars: Det brittiska parlamentet ska ännu en gång rösta om det utträdesavtal EU som Theresa May förhandlat fram med EU, men som fick nej 15 januari.

Onsdag 13 mars: Om det blir ett nej till Mays avtal på tisdagen, ska parlamentet på onsdagen rösta om ett utträde ska ske utan avtal eller ej.

Torsdag 14 mars: Om parlamentet röstar nej till Brexit utan avtal på onsdagen ska en ny omröstning hållas om att skjuta upp Brexit, troligen fram till 30 juni.

Hård Brexit orsakar problem

– Vi är så förberedda som vi kan vara. Men en hård och snabb Brexit skulle ställa till problem. Det är ju viktigt att varor kan flöda fritt och inte bli stående i köer vid gränsen, säger Patrik Hansson.

Det som gör en ”no deal” extra kännbar för mejeribranschen är att handeln med livsmedel är strängt reglerad. När England lämnar EU måste importen av animalieprodukter till landet granskas. Idag finns det inte ens veterinärer nog att klara kontrollen.

De 30 kylcontainers med bland annat smör och ost som Arla dagligen för in i Storbritannien riskerar därför att fastna vid gränsen. Det sannolika är att mejerivaror då styrs om till andra marknader där det blir överskott.

FAKTA: Arla i Storbritannien

Arla omsätter 2,7 miljarder euro på den brittiska marknaden, och är landets största mejeri.

De brittiska Arla-bönder är 2 289 till antalet. Förädling sker i 11 brittiska anläggningar. Importen av bland annat ost och danskt smör är betydande. Arla exporterar också åt motsatt håll, från Storbritannien till EU.

30 till 40 procent i tull

– Vid en hård Brexit kommer alla mejerier som exporterar till England att få in färre produkter, vilket innebär att de måste säljas någon annanstans. Och då kan man se prispress på den europeiska marknaden.

En krasch ut ur EU kan också innebära höga brittiska importtullar. Utan något avtal alls med EU faller handeln tillbaka på WTO:s regler med 30 till 40 procent som högsta tull på mejerivaror.

En såpass hög tullnivå på mejerivaror tror Arla dock att britterna på sikt knappast kommer att tillämpa, med tanke på det stora importbehovet.

LÄS MER: Brexit oroar svenska livsmedelsindustrin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen