Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 16 januari 2019

Hård Brexit stoppar all brittisk köttexport till EU

En krasch ut ur EU skulle kunna stoppa all brittisk export av mjölk, ägg och köttprodukter ut ur landet.

 Richard Kent, lantbrukare, mjölkbonde, hoppas på en Hård Brexit, trots NFUs varningar.
Richard Kent, lantbrukare, mjölkbonde, hoppas på en Hård Brexit, trots NFUs varningar. FOTO: Ann Lindén

Det varnar bondeorganisationen National Farmers Union, NFU, dagen efter att parlamentet röstat ned Theresa Mays avtal för ett ordnat utträde ur EU 29 mars.

I en flammande appell mot en hård Brexit riktade NFU-ordföranden Minette Batters stark kritik mot alla som hävdar att ett EU-utträde utan något avtals alls, ”ett No-deal” skulle vara fullt hanterbart för landet.

Vill varna allmänheten

För de brittiska bönderna skulle ett avtalslöst tillstånd i relationerna till EU få omedelbara och förödande konsekvenser som NFU nu gör allt för att informera även den brittiska allmänheten om.

Så här drabbas det brittiska lantbruket bland annat vid ett ”No deal”, enligt NFU.

Flera månaders embargo

Att EUs lagar i ett slag upphör att gälla i landet kan mycket väl leda till att all export av animalieprodukter beläggs med handelsembargo, från EU-sidan. Det kan ta månader innan EU hunnit godkänna mjölk, kött och ägg för import, eftersom import från ”tredje land” alltid kräver tillstånd.

Fårnäringen i riskzonen

Särskilt skulle den brittiska fårnäringen drabbas av bortfallet av en stor europeisk exportmarknad. 2017 exporterades 31 procent av det brittiska lammköttet, mestadels till EU.

När animalieexporten så småningom tillåts igen kan EUs tullar bli så höga som 27 procent på kyckling, 46 procent på lamm och 65 procent på nötkött, menar NFU.

Brist på medicin

Sannolika handelshinder mellan EU och Storbritannien skulle snabbt leda till en kris vad gäller tillgången på veterinär medicin och leda till brist på konstgödsel, växtskyddsmedel, maskindelar och djurfoder.

Eftersom EU inte längre skulle godkänna brittiska ekologiska bönders certifiering skulle just eko-exporten särskilt drabbas.

Brist på lantarbetare

Sist men inte minst skulle upphörandet av den fria rörligheten för arbetskraft inom EU leda till en allvarlig brist på lantarbetare inom jordbruket och livsmedelsindustrin.

Brist på mat

NFU fruktar även att den inhemska produktionen av livsmedel kommer att drabbas hårdare än idag av billigkonkurrensen från tredje land. Skälet är Storbritanniens stora importberoende som i ett slag skulle kunna leda till matvarubrist och som därför gör brittiska tullar på importerade livsmedel osannolika, anser NFU.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen