Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 4 oktober 2017

Hårdare EU-granskning av djurtransporter

BRYSSEL.

EU-kommissionen ska intensifiera granskningen av djurtransporterna i medlemsländerna. Det blev resultatet av det brev som Fredrick Federley (C) tillsammans med 31 kollegor i Europaparlamentet skickade till kommissionens president i maj i år.

FOTO: Mostphotos

– Det är positivt att kommissionen vidtar åtgärder mot de medlemsländer som missköter djurtransporter. Lagstiftning finns på området, men alla fullföljer den inte. Vi måste vara säkra på att de djur som exporteras inte utsätts för lidande, säger Fredrick Federley.

Svåra förhållanden under transporterna

I brevet krävde parlamentarikerna stopp för transporter av djur till länder utanför EU. Anledningen till kravet var rapporter om svåra förhållanden under transporterna och att de exporterade djuren i många fall utsätts för lidande i de länder där de hamnar samt att slakt i dessa länder utförs på ett sätt som inte är tillåtet inom EU.

Svaret från kommissionen, via hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis, blev att man inte kommer att lagstifta om att stoppa transporterna av levande djur till länder utanför EU, men granskningen av djurtransporter i medlemsländerna kommer att intensifieras i år och nästa år.

”Måste fortsätta att sätta press”

Kommissionen är tydlig med att de regler som finns inte följs av alla medlemsländer och att man därför kommer att börja med en revision av alla länders djurtransporter.

– Tyvärr är det flera medlemsländer som vägrar ta tag i djurvälfärdsfrågorna på ett seriöst sätt. Från parlamentets sida måste vi fortsätta att sätta press på länderna och kommissionen, säger Fredrick Federley.

Relaterade artiklar

Till toppen