Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 24 augusti 2017

Het debatt om sprickan i LRF

En vecka efter Land Lantbruks avslöjande om en spricka i LRFs ledning är det fortfarande oklart om Mikael Bäckström tänker lämna riksförbundsstyrelsen.

I förra veckans nummer av Land Lantbruk var Mikael Bäckström öppen med sin kritik mot att ordföranden i LRFs mjölkdelegation inte är representerad i riksförbundsstyrelsen. Han förklarade också att han överväger att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen på grund av vad han beskrev som bristande förtroende från förbundsordförande Palle Borgström.

 Mikael Bäckström, ordförande för LRF Jönköping.
Mikael Bäckström, ordförande för LRF Jönköping. FOTO: Ann Lindén

Nu vill Mikael Bäckström inte alls kommentera den uppkomna situationen, och svarar inte på om han tänker släppa eller hålla fast i förbundsstyrelseuppdraget.

– Jag har en dialog med valberedningen, är hans korthuggna besked.

Valberedningens ordförande, Viktoria Josefsson, svarar Land Lantbruk att hon inte har några kommentarer i ärendet.

Debatten har varit intensiv efter Land Lantbruks rapportering om en spricka i styrelsen. Engagemanget är stort, inte minst i sociala medier, där vissa uttrycker sig positivt om Mikael Bäckströms synpunkter. Andra ställer sig i stället bakom Palle Borgström och betonar att inre konflikter måste läggas åt sidan för att LRF inte ska tappa kraft i arbetet med sakfrågorna.

 Marita Wolf.
Marita Wolf. FOTO: Jörgen Hildebrandt

Flera röster framhåller också att Marita Wolf har rätt kompetens för rollen som ordförande i delegationen och ger henne stöd i det uppdraget.

Enligt uppgifter till Land Lantbruk var Marita Wolf en kompromiss i valet av ny ordförande till LRFs mjölkdelegation. Förbundsordförande Palle Borgström betonade också i förra veckans tidning att hans utgångspunkt var att valet av ordförande skulle falla på en person med en så bred förankring och ett så stort förtroende som möjligt bland medlemsföretagen.

 Palle Borgström, ordförande för LRF.
Palle Borgström, ordförande för LRF. FOTO: Ann Lindén

Stora och inflytelserika Arla Foods ska ha motsatt sig Mikael Bäckström som ordförande för delegationen. Detta trots att hans gård i Småland är ansluten till Arla. Mejeriföreningen väljer dock nu att lägga locket på vad det gäller valprocessen.

– Valärenden av den här typen är ingenting som vi kommenterar i media, säger Erik Bratthall, pressansvarig vid Arla Sverige.

Fakta: Mjölkdelegationen

Ordförande: Marita Wolf*, Växa Sverige

Vice ordförande: Lennart Nilsson*, LRF

Joakim Borgs, LRF

Gleen Andersson, Arla Foods

Jonas Carlgren*, Arla Foods

Mats Larsson, Arla Foods

Stefan Lennartsson, Falköpings Mejeri

Lotta Zetterlund, Gefleortens Mejeriförening

Kjell-Åke Karlsson*, Gäsene Mejeriförening

Ulla Bergström, Norrmejerier

Christina Dahl, Rådgivarna i Sjuhärad

Anders Olsson, Skånemejerier

Lars Olsson, Skånesemin

Lars-Inge Gunnarsson, Växa Sverige

* ingår i Mjölkdelegationens presidium

Mjölkdelegationen är branschavdelningen LRF Mjölks högsta beslutande organ. Ledamöterna i delegationen utses av medlemsföreningarna.

Medlemmar i mjölkdelegationen är Arla Foods, Falköpings Mejeri, Gefleortens Mejeriförening, Gäsene Mejeri, Norrmejerier, Rådgivarna i Sjuhärad, Skånemejerier, Skånesemin och Växa Sverige.

Enligt LRFs arbetsordning för delegationer, som fastställdes av riksförbundsstyrelsen förra året, är delegationernas syfte att stärka LRF-medlemmarnas inflytande och möjligheter på den kommersiella och politiska marknaden. Målet är att öka primärproducenternas och branschens förutsättningar att skapa lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt.

LÄS MER: LRF-toppen Mikael Bäckström hotar lämna styrelsenBorgström: Olyckligt, men hans beslut

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen