Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 18 januari 2019

Heta kandidater för jobbet som landsbygdsminister

På måndag avslöjar Stefan Löfven vem som blir landsbygdsminister i hans nästa lag. Sven-Erik Bucht vill spela med som statsråd ännu en mandatperiod, men även andra namn nämns i spekulationerna.

Även om Stefan Löfven (S) kan plocka ministrar från två partier är det nästan ingen som tror att han väljer en miljöpartist att ansvara för jord och skogsbruk. Det skulle rimma illa med Socialdemokraternas pragmatiska syn på näringen.

Och att dessutom utmana Centern som fick med långtgående skrivningar om skogsägares äganderätt och strandskyddet i den så kallade januariuppgörelsen – punkter där just MP tvingades backa.

Eldprov i Bryssel

Redan kommande måndag, 28 januari, väntar elddopet för en eventuellt ny landsbygdsminister. För då ska EU:s jordbruksministrar träffas i Bryssel för att diskutera nästa jordbruksreform av Cap. Det är ett redan från början tungt ämne där Brexit och budgetgräl minerar och försenar förhandlingarna.

På detta möte deltar inte Sven-Erik Bucht. Den som är tänkt att föra Sveriges talan på mötet är hans statssekreterare Elisabeth Backteman. Att Bucht uteblir har dock inget samband med hans framtid som minister, försäkrar hans pressekreterare när Land Lantbruk frågar.

I ryktesfloden återkommer särskilt några namn som tänkbara landsbygdsministrar:

Sven-Erik Bucht (S), 64 år, landsbygdsminister

 Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister.
Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister. FOTO: Ann Lindén

Vad som kan tala för att valet åter faller på Bucht är att han lyckats baxa den blocköverskridande livsmedelsstrategin i hamn, trots att samarbetet med Alliansen ofta gnisslat.

Han står också mitt i arbetet med en komplicerad Cap-reform, ett arbete som inte blir enklare av att Sverige denna gång ska göra en egen strategisk plan med detaljerna för jordbruksstöden.

Hans bakgrund som kommunalråd från Haparanda var ett plus då Stefan Löfven senast valde honom till landsbygdsminister. Bucht har överkommit sina hälsoproblem, men har hunnit fylla 64 år och kanske väljer Löfven en yngre kraft.

Ardalan Shekarabi (S), 40 år, civilminister

 Ardalan Shekarabi (S), civilminister.
Ardalan Shekarabi (S), civilminister. FOTO: Ann Lindén

Ardalan Shekarabi är den av Stefan Löfvens övriga ministrar som har synts mest i lantbrukssammanhang under mandatperioden. Som ansvarig för offentlig upphandling har han profilerat sig i frågan om att kommunerna bör välja mer svenskt kött och ställa samma höga krav på importerat.

Under Växadagarna senast i Jönköping var det han som talade, likaså vid Scans seminarium i Almedalen. Han har också haft flera regionalpolitiska frågor på sitt bord.

Ardalan Shekarabi saknar bakgrund inom jordbruket, men detsamma kan sägas om de flesta socialdemokrater som varit jordbruksministrar. Shekarabi spås bli kvar som minister, men kanske vill Stefan Löfven tillvarata han juristkompetens på annat sätt. I andra medier har S-energiminister Ibrahim Baylan pekats ut som möjlig landsbygdsminister.

Johan Persson (S), 44 år, kommunstyrelsens ordförande i Kalmar

 Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.
Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar. FOTO: Kalmar kommun

Om Stefan Löfven vill ha en person med stark förankring på landsbygden så kan det hända att han väljer en ny kommunpolitiker till ministerposten. Envisa rykten pekar ut Kalmars starke man, Johan Persson, som möjlig landsbygdsminister.

Tungt meriterande är att han har varit ordförande i landsbygdskommittén. Stefan Löfven sägs dessutom gilla honom. Han är också ersättare i partistyrelsen.

Åsa Westlund (S), 42 år, riksdagsledamot

 Åsa Westlund (S), riksdagsledamot.
Åsa Westlund (S), riksdagsledamot. FOTO: Riksdagen

En annan S-politiker på uppgång är Åsa Westlund, som efter flera år som EU-parlamentariker nu är ordförande i riksdagens EU-nämnd. I spekulationerna om nästa landsbygdsminister blev hennes namn hett då hon i våras ersatte Matilda Ernkrans som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

EU-nämnden är också en bra skola för en politiker som ska syssla med sådant som Cap-reformer. Det är dock i miljöfrågorna som Åsa Westlund har profilerat sig politiskt under sina år som EU-parlamentariker. Kanske kan Stefan Löfven i henne se en miljöminister – även om det vore en stor skräll om MP skulle förlora den posten.

Vissa rykten gör ändå gällande att Centern legat på Löfven om att låta S ta över miljöansvaret. Nuvarande EU-parlamentarikern Jytte Guteland skulle i så fall också kunna kallas hem för ett ”miljömärkt” ministerjobb.

LÄS MER: Löfven vald till statsminister – så påverkar det de gröna näringarnaLÄS MER: Allt om regeringsbildningen hittar du HÄR på Land Lantbruks samlingssida

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen