Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 29 januari 2019

Hogan hotade med sänkta jordbruksstöd

BRYSSEL

Gå med på skärpta miljökrav eller finn er i nedskärningar av jordbruksstöden. Så löd jordbrukskommissionär Phil Hogans ultimatum till EU-länderna då nya Cap diskuterades på måndagen i Bryssel.

 Phil Hogan, EU: s jordbrukskommissionär, om nya Cap.
Phil Hogan, EU: s jordbrukskommissionär, om nya Cap. FOTO: Ann Lindén

Phil Hogan tvingades ut på banan för att försvara sin Cap-reform mot många ministrars kritik om att de miljövillkorade stöden ökar krånglet för bönderna.

Kommissionärens inlägg tolkades genast som ett taktiskt drag för att minska risken för bakslag i de fortsatta förhandlingarna med länderna och EU-parlamentet.

Samma krav med nya namn

I sitt lagförslag från i somras skrotar EU-kommissionen visserligen de hårt kritiserade miljövillkor som infördes 2015 under namnet ”förgröningen”. Något som applåderas av de flesta länderna tills de snart insåg att samma villkor återkommer under nytt namn.

Tvivlet ökade

Den föreslagna ”grundvillkoren” kan beskrivas som en mix av dagens förgröning och tvärvillkor. Fast med ökad rätt för länderna att detaljstyra.

Ländernas tvivel om hur mycket kommissionens löften om ökat nationellt medbestämmandet är värt, har nog snarast stärkts efter veckans rådsmöte.

LÄS MER: Han tog ministerns plats vid första Brysselmötet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen