Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 20 maj

Hogan: Lantbrukaren bör få EU-stöd för klimatinsats

Lantbrukare som skapar kolsänkor för att minska växthuseffekten bör få EU-ersättning för sin klimatinsats, menar EU-kommissionen.

 Phil Hogan vill ge EU-ersättning till lantbrukares kolsänkor.
Phil Hogan vill ge EU-ersättning till lantbrukares kolsänkor. FOTO: Ann Lindén

I spurten inför valet till EU-parlamentet är klimatet en av de stora frågorna. EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ger sig in i debatten med sitt utspel om att få EU:s regeringar att aktivt stimulera lantbrukarna att arbeta för uppfyllande av EU:s klimatmål i den jordbruksreform som ska träda i kraft 2021.

Egna nationella regler

Det initiativ som Hogan nu lanserar under namnet ”Farm Carbon Forest” bör bli en del av jordbrukspolitiken och utvecklas i de nationellt anpassade strategiska Cap-planer som varje medlemsland ligger i startblocken för att ta fram.

Fokus på miljö och klimat

Ett större fokus på miljö och klimat var genomgående i det lagförslag om det kommande Cap som Phil Hogan presenterad förra sommaren, och där EU-länderna enligt den senaste tidsplanen ska fatta beslut i höst.

– Det är nu upp till länderna att omsätta EU-kommissionens klimatinitiativ i handling, underströk Hogan i samband med EU:s jordbruksråd i förra veckan.

Stöd för att plantera träd

Nyligen avslöjade Phil Hogan även att nästa ramverk för Cap kommer att omfatta två nya åtgärder som uppmuntrar trädplantering.

Flera lantbruksorganisationer i EU är också i gång med utarbetande av egna strategier för att bidra till växthuseffektens uppbromsning. Vid LRF:s riksförbundsstämman som inleds i morgon, tisdag, står frågan om en klimat- och hållbarhetsstrategi på agendan.

LÄS MER: Hogan anklagas för att mörka klimatstudie

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen