Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 20 maj

Hogan: Lantbrukaren bör få EU-stöd för klimatinsats

Lantbrukare som skapar kolsänkor för att minska växthuseffekten bör få EU-ersättning för sin klimatinsats, menar EU-kommissionen.

 Phil Hogan vill ge EU-ersättning till lantbrukares kolsänkor.
Phil Hogan vill ge EU-ersättning till lantbrukares kolsänkor. FOTO: Ann Lindén

I spurten inför valet till EU-parlamentet är klimatet en av de stora frågorna. EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ger sig in i debatten med sitt utspel om att få EU:s regeringar att aktivt stimulera lantbrukarna att arbeta för uppfyllande av EU:s klimatmål i den jordbruksreform som ska träda i kraft 2021.

Egna nationella regler

Det initiativ som Hogan nu lanserar under namnet ”Farm Carbon Forest” bör bli en del av jordbrukspolitiken och utvecklas i de nationellt anpassade strategiska Cap-planer som varje medlemsland ligger i startblocken för att ta fram.

Fokus på miljö och klimat

Ett större fokus på miljö och klimat var genomgående i det lagförslag om det kommande Cap som Phil Hogan presenterad förra sommaren, och där EU-länderna enligt den senaste tidsplanen ska fatta beslut i höst.

– Det är nu upp till länderna att omsätta EU-kommissionens klimatinitiativ i handling, underströk Hogan i samband med EU:s jordbruksråd i förra veckan.

Stöd för att plantera träd

Nyligen avslöjade Phil Hogan även att nästa ramverk för Cap kommer att omfatta två nya åtgärder som uppmuntrar trädplantering.

Flera lantbruksorganisationer i EU är också i gång med utarbetande av egna strategier för att bidra till växthuseffektens uppbromsning. Vid LRF:s riksförbundsstämman som inleds i morgon, tisdag, står frågan om en klimat- och hållbarhetsstrategi på agendan.

LÄS MER: Hogan anklagas för att mörka klimatstudie

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen