Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 16 oktober 2019

Hogans sista budskap: Skär inte i Cap

Vid sitt sista möte som EU:s jordbrukskommissionär ställde sig Phil Hogan bakom 17 EU-länders krav om att inte minska EU:s jordbruksbudget som en följd av Brexit.

 Rör inte Cap-budgeten var Phil Hogans sisat budskap som jordbrukskommissionär vid rådsmötet i Luxemburg.
Rör inte Cap-budgeten var Phil Hogans sisat budskap som jordbrukskommissionär vid rådsmötet i Luxemburg. FOTO: Ann Lindén

Med ett Brexit nära förestående tog irländaren Hogan bladet från munnen då EUs jordbruksministrar möttes i Luxemburg i måndags och tisdags.

Nya risker med Brexit

Att minska EU:s jordbruksbudget så som EU-kommissionen förra året föreslog är inte lämpligt under kommande budgetperiod förklarade Hogan inför ministrarna.

Vad som talar emot en minskad Cap-budget är dels det faktum att nästa jordbruksreform föreslås ställa hårdare miljökrav på EU:s jordbrukare, dels att Brexit med dess marknadsrisker kan ställa de kvarvarande EU-ländernas jordbruk inför nya utmaningar, förklarade Hogan.

Det senare gäller inte minst Phil Hogans hemland Irland som är storexportör av livsmedel till den brittiska marknaden.

Sverige vill dra ned

Av de 27 kvarblivande EU-länderna var det 17 som vid veckans rådsmöte tog tillfället att uttrycka att EU behöver en fullt finansierad Cap-budget under perioden 2021-2027, utan fler nedskärningar utöver de som naturligt följer av att jordbruksstöden till de brittiska bönderna faller bort.

Sverige tillhör de EU-länder som länge drivit på för att minska Cap-budgeten, och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) instämmer inte i de 17 ländernas krav om en bevarad finansiering, trots att miljökraven på bönderna ökar.

Effektivare Cap

– Sveriges ingång är att vi bedömer att det kommer att bli en mindre Cap-budget, och därför är det viktigt att den blir desto mer effektiv, löd Jennie Nilssons kommentar till Land Lantbruk i samband med rådsmötet.

Den svenska regeringens hållning är att Cap fokuserar på det som är ”viktiga mervärden”.

– Hit hör marknadsorientering, klimat, miljö, djurvälfärd och regelförenkling, underströk Jennie Nilsson.

Oklara siffror kring Cap

Så som kommissionen har valt att presentera de föreslagna nedskärningarna av Cap uppgår de till cirka 5 procent. Sparkraven går mest ut av över landsbygdsprogrammet.

Det är dock svårt att jämföra budgetperioderna före och efter Brexit eftersom britternas andel av gemensamma inkomster och utgifter är så pass stort.

Flera bedömare har hävdat att kommissionen lägger ut dimridåer, och att den faktiskt minskningen av jordbruksbudgeten för de 27 kvarvarande EU-länderna uppgår till cirka 12 procent.

Tidigast budgetbeslut i december

Tidigast i december väntas EU-länderna fatta beslut om hela EU-budgeten för 2021–2027. Cap-reformen väntas dock tidigast kunna träda i kraft 2022 eftersom förhandlingarna försenats av bland annat den segdragna Brexitprocessen och den oklara finansieringen.

Övergångsregler för 2021

Övergångsregler för 2021 har EU-kommissionen förberett. Några sådana presenterade dock Phil Hogan inte i samband med rådsmötet, vilket var väntat.

Jennie Nilsson var en av flera ministrar som efterlyste klara spelregler för 2021.

LÄS MER: Strid om Cap-nedskärningar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen