Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 augusti 2018

I torkans spår: Centern vill snabba på utbetalningen av EU-stöd

Två månaders ytterligare väntan på direktstöd kan sänka företag som kämpar mot torkan, varnar riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C) och uppmanar regeringen att se till att Jordbruksverket betalar ut mer pengar i förskott i oktober.

 Kristina Yngwe (C).
Kristina Yngwe (C). FOTO: Ann Lindén

Hur tänker regeringen se till att Jordbruksverket har de resurser som behövs för att direktstöden till torkdrabbade lantbrukare ska kunna betalas ut så fort som möjligt? Den frågan begär Kristina Yngwe, som är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ger svar på med anledning av torkan.

Miljöstöden betalas i förtid

Nyligen kom beskedet att EU-kommissionen godkänner att 85 procent av miljöstöden kan börja betalas ut i förskott redan från mitten av oktober, utan att den slutliga kontrollen är avklarad.

Detta kommer Jordbruksverket också att göra, vilket ger ett likviditetstillskott på cirka 250 miljoner kronor i höst.

Kristina Yngwe konstaterar dock i sin skriftliga fråga till ministern att de 250 miljonerna är en liten summa jämfört med direktstöden som uppgår till dryga 6 miljarder kronor årligen.

Ifrågasätter Jordbruksverkets bedömning

EU-kommissionen har även godkänt att 70 procent av dessa direktstöd börjar betalas ut från mitten av oktober. Jordbruksverket har emellertid meddelat att det inte blir några sådana förskott.

Motiveringen är att det skulle kunna leda till förseningar av slutbetalningarna av direktstöden som planeras från den 7 december. Kristina Yngwe ifrågasätter denna bedömning.

Två månader avgörande

– Två månaders väntan kan vara avgörande för ett företag med räkningar att betala och djur att köpa foder till. Vi är undrande över att regeringen har lyft frågan hos EU-kommissionen för att kunna stärka upp företagens likviditet, med så visar det sig att den egna myndigheten inte har kapaciteten att betala ut, säger Kristina Yngwe till Land Lantbruk.

Sven-Erik Bucht har två veckor på sig att inkomma med svar på frågan till riksdagen.

LÄS MER: Förskott på miljöstödet i oktober

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen