Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 6 augusti 2018

I torkans spår: Förskott på miljöstödet i oktober

Redan i oktober kan många torkdrabbade lantbrukare få extra likviditetshjälp. Ett höjt förskott på miljöstöden är en del i EU-kommissionens nyss fattade krisbeslut.

 EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan presenterade i fredags ett höjt förskott på miljöstöden, med tanke på den omfattande torkan i Europa.
EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan presenterade i fredags ett höjt förskott på miljöstöden, med tanke på den omfattande torkan i Europa. FOTO: Hans Dahlgren/Ann Lindén

Att EU på detta sätt lättar på plånboken i förtid kan ge det svenska lantbruket ett tillskott på 250 miljoner kronor i höst, enligt Jordbruksverket.

85 procent i förskott

Som en följd av den svåra torkan som härjar i delar av Europa beslutade EU-kommissionen i fredags att bland annat höja beloppet på det förskott som EU-länderna får betala ut av årets miljöersättningar. Förskottsandelen som frigörs i mitten av oktober höjs från 75 procent till 85 procent.

Slipper vänta till december

Det viktigaste beskedet till svenska lantbrukare är att Jordbruksverket till följd av det exceptionella läget i år faktiskt kommer att utnyttja den möjlighet till förskottsutbetalning som EU ger.

Det betyder att pengarna kan stärka företagens likviditet under hösten istället för i december, då miljöersättningarna under normalår betalas ut.

I ett pressmeddelande bekräftar Jordbruksverket att förskotten ska börja betalas ut under oktober och att så många miljöersättningar som möjligt ska omfattas. Likviditetstillskottet till jordbruket i höst förväntas på så sätt bli 250 miljoner kronor.

Inget förskott på direktstöden

Däremot planerar Jordbruksverket inte att utnyttja EU:s erbjudande till medlemsländerna, om att även betala ut förskott på de ekonomiskt mycket viktiga direktstöden redan i oktober.

I fredags beslutade EU-kommissionen att höja den möjliga förskottsbetalningen av direktstöden från 50 procent till 70 procent, vilket hade kunnat ge miljardbelopp i akuthjälp till det svenska lantbruket. Men en sådan åtgärd skulle vara kontraproduktiv, menar Jordbruksverket.

”En förskottsutbetalning av direktstöden skulle innebära en allvarlig risk för försenade slututbetalningar av stöden och då få motsatt effekt” lyder analysen på Jordbruksverkets hemsida.

Slutbetalningarna av direktstöden planeras starta den 7 december.

Lättade förgröningskrav

I EU-kommissionens nya paket med åtgärder mot torkan ingår också lättnader vad gäller den så kallade förgröningen, vilket bland annat ger större möjlighet att producera djurfoder på den så kallade ekologiska foderarealen.

EU-kommissionens aviserar redan fler liknande regeländringar för att motverka foderkrisen.

Ska täcka inköp av grovfoder

I slutet av juli presenterade den svenska regeringen ett nationellt åtgärdspaket på totalt 1,2 miljarder kronor för att täcka upp för foderbrist och inkomstbortfall till följd av torkan.

För att stärka lantbrukarnas likviditet avser regeringen att skjuta till 400 miljoner kronor i höständringsbudgeten. Detta ska täcka kostnader för inköp av grovfoder vilket i sin tur ska motverka att djur behöver slaktas i förtid.

Jordbruksverket arbetar nu med genomförandet av regeringens krispaket som ska kunna sökas under hösten och betalas ut senast i december 2018. Totalt är beloppet på 400 miljoner kronor och riktar sig till nöt-,mjölk- och fårproducenter.

LÄS MER: ”Panikköp inte grovfoder till överpris”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen