Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 9 november 2017

Inget avgörande om glyfosat

Osäkerheten om framtiden för glyfosat håller i sig. EU-länderna kunde på torsdagen inte enas om EU-kommissionens senaste förslag om att förlänga tillståndet i fem år.

 Glyfosatets framtid hänger fortfarande i luften.
Glyfosatets framtid hänger fortfarande i luften. FOTO: Per Emgardsson

14 länder var för EU-kommissionens förslag, 9 länder var emot och 5 länder avstod från att rösta.

Hemlighetsmakeriet kring Sveriges röstande har varit stort från regeringskansliets håll, men nu står det klart att Sverige röstade ja till en förlängning.

Belgiens jordbruksminister Denis Ducarme meddelar på Twitter att en överenskommelse inte har kunnat nås. Ett beslut hade krävt en kvalificerad majoritet av rösterna, vilket man alltså inte fick till.

”Väldigt få substitut”

– Återigen ser vi att EU-länderna fallerar att komma överens i en viktig fråga för jordbruket. Hur ska lantbrukare kunna planera långsiktigt när EU-länderna ändrar sig gång på gång? Vi ska vara försiktiga med ämnen som glyfosat, vilket lantbrukare är, men när det gäller bekämpningsmedel finns det väldigt få substitut, säger Fredrick Federley (C) till Land Lantbruk.

EU-parlamentarikern Christopher Fjellner (M) kritiserar åter den svenska regeringen:

– Regeringens hantering av glyfosat är rent oanständig. Lappkasten börjar bli fler än man kan räkna i den här frågan, säger han och syftar på att Sverige vid det senaste kommittémötet den 25 oktober tvärvände och röstade nej till det dåvarande förslaget att förlänga tillståndet i tio år.

”Usla nyheter”

– Detta är usla nyheter för svenskt och europeiskt lantbruk och en vetenskapligt baserad miljöpolitik, fortsätter Fjellner.

Risken ökar nu att glyfosat faktiskt förbjuds när tillståndet löper ut 15 december. Med sämre konkurrensvillkor för europeiskt jordbruk och mer importerade livsmedel.

Enligt EU-regler måste ett beslut om glyfosat fattas 20 dagar innan deadline.

Vid dagens kommittémöte representerades Sverige av Jerker Forsell, kansliråd på miljödepartementet.

Så här röstade länderna:

För en förlängning med fem år röstade följande 14 länder:

Sverige, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Nederländerna, Slovenien, Slovakien, Finland, Storbritannien, Danmark, Irland, Spanien.

Följande nio länder röstade nej:

Belgien, Grekland, Frankrike, Kroatien, Italien, Cypern, Luxemburg, Malta, Österrike.

Följande fem länder avstod:

Tyskland, Polen, Portugal, Rumänien, Bulgarien.

LÄS MER: Varken Bucht eller Skog vill tala glyfosat inför torsdagNya förslaget: Fem års förlängning för glyfosat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen