Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 12 mars 2019

Jordbruksverket underkänns för sena utbetalningar

Jordbruksverket får åter svidande kritik för sin oförmåga att betala ut EU-medlen till lantbrukarna i tid.

 Jordbruksverket får åter svidande kritik.
Jordbruksverket får åter svidande kritik. FOTO: Jordbruksverket

Ett återkommande problem är att Jordbruksverkets IT-system inte kan hantera utbetalningar på ett tillfredställande sätt, skriver Ekonomistyrningsverket (ESV) i sin årliga revision av hur ansvariga myndigheter hanterar EU-stöden.

Flera år med kritik

Det är inte första gången som ESV slår ned på just Jordbruksverket och lyfter fram IT-systemet som ett område att förbättra.

– Jordbruksverkets IT-system fungerar inte särskilt bra för att säkra myndighetens utbetalningar till mottagarna. ESV har uppmärksammat problemet under flera år och jag tycker att det är bekymmersamt att det kvarstår, säger Ulrika Bergelv, avdelningschef på ESV.

Statistik fattas

Så stora är bristerna att ESV även i år har reserverat sig mot Jordbruksverkets så kallade förvaltningsförklaring, vilken alla myndigheter ska lämna vid sidan av sina räkenskaper för att bekräfta att uppgifterna är rättvisande, fullständiga och korrekta.

Orsaken till ESV:s reservation är att Jordbruksverket helt enkelt inte kan leverera statistik för delar av sina kontroller.

Generaldirektör lovar bättring

Att Jordbruksverket nu gör allt för att komma till rätta med de efterhängsna problemen, upprepade verkets generaldirektör Christina Nordin då hon i förra veckan framträdde vid den av KD och LRF arrangerade Mjölkens dag i riksdagen.

– Vi går nu till botten med detta och ser över vår IT-plattform. Det är vår högsta prioritering, försäkrade Christina Nordin.

I ESV:s granskning av myndigheternas hantering är det just Jordbruksverkets IT-system som står ut.

Överlag fungerar förvaltningen av EU-medel i Sverige bra. Svenska utbetalningar har en felprocent under 2 procent, vilket är EU-kommissionens gräns för en tillfredsställande hantering.

LÄS MER: Stöden beräknas vara utbetalade till vårenLÄS MER: LRF Premium – Ebba Busch Thor: ”Dumt att handla utländsk mjölk”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen