Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 23 december 2019

Nationellt förbud mot glyfosat kan vara olagligt varnar EU

Österrikes planerade förbud mot glyfosat kan vara olagligt. Det konstaterar EU-kommissionen som varnar länder för att på egen hand bannlysa växtskyddsmedlet.

 De nationella förbud av glyfosat som redan beslutats kan vara olagliga, varnar nu EU-kommissionen.
De nationella förbud av glyfosat som redan beslutats kan vara olagliga, varnar nu EU-kommissionen. FOTO: Gunilla Ander

Vid årsskiftet skulle Österrike som första EU-land införa totalförbud mot det omdiskuterade växtskyddsmedlet, enligt det beslut som fattats av landets parlament.

Men i sista stund vägrade Österrikes förbundskansler Brigitte Birlein skriva under av formellt juridiska skäl.

Kommissionen sätter ned foten

EU-kommissionen hade nämligen inte fått chans att först granska lagförslaget och de övriga EU-länderna hade inte givits möjlighet att yttra sig. Nu måste parlamentet börja om hela processen.

Men redan innan denna omstart har EU-kommissionen satt ned foten, efter en fråga från den österrikiske EU-parlamentarikern Alexander Bernhuber om huruvida ett kommande förbud i Österrike kan komma att stoppas av EU.

Skarp varning

Svaret kom snabbt och försett med en skarp varning från Stella Kyriakides som är ansvarig kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet.

Eftersom godkännandet av glyfosat faller in under EUs regelverk kan ett nationellt förbud strida reglerna och de rättigheter som tillverkare har att sälja medlet, konstaterar Stella Kyriakides. Om kommissionen tänker sätta hårt mot hårt, framgick inte klart.

Denna markering är inte desto mindre en tydlig fingervisning om att EU-kommissionen inte tänker göra det lätt för enskilda medlemsländer att gå sin egen väg.

Flera förbud väntar

Ytterligare två EU-länder har redan fattat politiska beslut om att totalförbjuda glyfosat som är världens mest använda växtskyddsmedel.

Den 1 januari 2021 står Luxemburg på tur, den 31 december 2023 följer Tyskland efter – utan att först invänta den utvärdering som EU ska göra innan tillståndet för glyfosat löper ut i december 2022. Även i Frankrike driver regeringen på för ett slutdatum för glyfosat 1 januari 2021, något som landets parlament hittills stoppat.

Läs mer: Bakslag hotar nationella förbud mot glyfosat.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen