Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 18 september 2019

KD kräver att få veta varifrån pengarna i bondepaketet tas

Regeringen krävs på tydliga besked om finansieringen av bondepaketet. Varifrån tas pengarna, och är de nya eller gamla pengar? Det undrar Magnus Oscarsson, KD:s talesperson i jordbruksfrågor.

 Magnus Oscarsson (KD) kräver regeringen på klara besked om bondepaketet.
Magnus Oscarsson (KD) kräver regeringen på klara besked om bondepaketet. FOTO: Åke Karlsson

Det är regeringens finansiering av bondepaketet och den annonserade satsningen på den nationella livsmedelsstrategin som är höljd i dimmor, anser Oscarsson. Här överensstämmer KD:s kritik med LRF:s konstaterande om att bondepaketets finansiering är otydlig.

Hur tänker regeringen?

– Jag förstår inte hur regeringen tänker. Om det är nya pengar eller om de tas från något annat och byter namn. När vi får fram räkneverket så kräver KD att regeringen berättar vad det är för pengar det handlar om, säger Magnus Oscarsson.

Det bondepaket som ingår i 73-punktsavtalet mellan regeringen, C och L, väckte förväntningar på satsningar för att öka lantbrukets konkurrenskraft, säger Magnus Oscarsson. Han menar dock att budgetpropositionen där saknar åtgärder.

Kritiserar höjd dieselskatt

– Det finns inga nyheter i propositionen utöver vad regeringen tidigare presenterat. Och från KD:s sida menar vi att det krävs ytterligare åtgärder för att få en framtidstro i det svenska jordbruket. Det duger inte att man minskar sig framåt.

Magnus Oscarsson lyfter här särskilt dieselskatten som kommer att höjas med cirka 9 öre litern och där Sverige redan ligger högre än andra EU-länder.

– Dieselskatten är en väldigt stor del i att få ett konkurrenskraftigt jordbruk i Sverige, något som konkurrenskraftutredaren har pekat ut.

Vildsvinen nämns inte

Magnus Oscarsson tycker att det är bra att regeringen satsar på att motverka granbarkborren, men är upprörd över att regeringen inte satsar mer på att förhindra vildsvinens spridning.

– Det nämns inte ett ord om åtgärder för att minska vildsvinsstammen spridning. Det gör mig väldigt bekymrad eftersom vildsvinen är en av de stora utmaningarna för många lantbrukare. För vissa län som Östergötland, Jönköping och Kronoberg är läget extremt allvarligt, och det måste till åtgärder nu för att hejda spridningen.

LÄS MER: LRF sätter frågetecken kring budgetens bondepaketLÄS MER: LRF: ”Otydligt om satsning på bönderna i höstbudgeten”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen