Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 25 augusti 2017

Kinberg Batras förtjänst att M blev positivt till livsmedelsstrategin

Anna Kinberg Batra visade ett större engagemang för landsbygden och jordbruket än sin föregångare Fredrik Reinfeldt. Hon var positiv till LRFs krav på en svensk livsmedelsstrategi, och bidrog till att vända partiet i frågan.

 Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M). FOTO: Ann Lindén

– I och med att Anna Kinberg Batra tillträdde som partiledare blev moderaterna positiva till en svensk livsmedelsstrategi. Detta från ett läge där de direkt motsatt sig en strategi, säger Thomas Bertilsson, enhetschef för äganderätt och näringspolitik på LRF.

LÄS MER: Bucht om strategin: En milstolpe

Det var i juni i år som riksdagen till sist beslutade om målen för en svensk livsmedelsstrategi, sedan enighet nåtts över blockgränsen.

”Hoppas på samma positiva syn”

Thomas Bertilsson hoppas att Moderaternas nya partiledare har samma inställning till de gröna näringarna som Anna Kinberg Batra.

– Vi hoppas självklart att en ny partiledare har samma positiva syn på den svenska livsmedelsproduktionen och dess konkurrenskraft, säger Bertilsson.

Redan inför valet 2014 trädde Anna Kinberg Batra offentligt fram som en förespråkare för en politik som brett gynnar jordbrukssektorn. Hon innehade då rollen som moderaternas gruppledare i riksdagen.

”Ingen topp utan bas”

I en intervju i Land Lantbruk i maj 2014 underströk hon hur viktig livsmedelssektorn är för landets ekonomi och för jobben. Hon gjorde utspelet efter att hennes partikamrat, den dåvarande finansministern Anders Borg, i en intervju sagt att han inte trodde på en framtid för det svenska jordbruket som industri. Kinberg Batra ville i Land Lantbruk markera en annan uppfattning

– Jag tror inte att du kan få fram en topp utan att också ha en bas, sade Anna Kinberg Batra i Land Lantbrukintervjun.

LÄS MER: Kinberg Batra avgår

Relaterade artiklar

Till toppen