Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 28 oktober 2019

Klart från EU: Brexit skjuts upp igen

Den 31 januari 2020 är nu nästa datum för Brexit.

Rest-EU ger som väntat klartecken till Storbritannien om en ny förlängning av förhandlingstiden.

 Boris Johnson, här vid ett besök på Middleton Primary School i Milton Keynes i fredags.
Boris Johnson, här vid ett besök på Middleton Primary School i Milton Keynes i fredags. FOTO: Paul Grover/AP/TT

Klockan 10 i förmiddags satte sig de 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i Bryssel för att spika sin tredje förlängning av Brexitprocessen. Och redan inom en kvart kom beskedet om att allt är klart.

”EU27 är överens om att acceptera Storbritanniens önskan om en Brexitförlängning till den 31 januari 2020. Beslutet kommer formellt att tas via en skriftlig procedur”, skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Klart på förhand

Då hade franska diplomatkällor på förhand skvallrat om att enigheten i princip var klar. EU-länderna har annars varit oroliga för att beslutet om en förlängning ska kunna användas av ena eller andra sidan i London som ett vapen i kampen om ett brittiskt nyval, och därmed blanda in EU i den politiska processen.

EU-oron har dock lugnats sedan både Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet uttalat sig mer positivt för ett nyval.

– Utsikterna för ett nyval har tydligt stärkts under helgen, förklarar en fransk diplomatkälla för nyhetsbyrån Reuters.

Till januari

Storbritannien får därmed tid på sig till den 31 januari 2020 för att göra klart Brexitprocessen. Om man tidigare än så hinner godkänna det som krävs öppnas även för ett utträde redan den 30 november eller den 31 december.

Enligt de förslag till beslut som läckt ut på förhand betonas samtidigt att EU inte tänker göra några nya omförhandlingar av Brexitavtalet. Dessutom påminns Storbritannien om att så länge landet är kvar i EU så har man fullständiga rättigheter och skyldigheter – ”inklusive skyldigheten att föreslå en kandidat till EU-kommissionen”.

Premiärminister Boris Johnson har annars lovat att inte nominera någon till den tillträdande EU-kommissionen, i hopp om att britterna ska ha lämnat EU innan kommissionen tillträder.

Nyval väntar?

Brexitbollen flyttas nu tillbaka till London där parlamentets underhus möts i eftermiddag för att rösta om ett nyval den 12 december, som premiärminister Boris Johnson vill ha.

Det är dock fortsatt osäkert och osannolikt att Johnson får med sig nödvändig två tredjedelars majoritet för att driva igenom sin plan.

I stället spekuleras i att regeringen i morgon kan ge sitt stöd till ett förslag från Liberaldemokraterna och SNP om ett nyval den 9 december.

LÄS MER: Brexit slår hårdast mot kött- och mejerihandeln (LRF Premium)LÄS MER: Hård Brexit kan drabba värre än ryska krisen (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen