Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 9 april 2019

Krisplan ska hjälpa EUs bönder vid hård Brexit

EU har en färdig krisplan för att hjälpa livsmedelsmarknaden ur det kaos som en hård Brexit väntas utlösa.

 Phil Hogan tänker aktivera ett krispaket för att dämpa marknadschocken på EUs livsmedelsmarknad vid en hård Brexit.
Phil Hogan tänker aktivera ett krispaket för att dämpa marknadschocken på EUs livsmedelsmarknad vid en hård Brexit. FOTO: Ann Lindén

Det meddelar EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan med dagar kvar till 12 april, då britterna ska lämna EU utan avtal, såvida EU inte ger ytterligare uppskov vid toppmötet på onsdag 10 april.

Allvarliga störningar

Phil Hogan förväntar sig allvarliga störningar på EUs livsmedelsmarknad med kraftiga prisras till skada för lantbruket, om en hård Brexit inte kan undvikas.

För att stabilisera läget kommer EU-kommissionen att aktivera alla de åtgärder som traditionellt använts vid marknadspriser, så som uppköp via intervention, privat lagring och till och med bortdragande av livsmedel från marknaden. Därtill innehåller krispaketet olika former av riktade stöd till producenterna.

Stopp vid gränsen

Det är första gången som Phil Hogan talar om så breda lösningar för att dämpa skakningarna på marknaden som utlöses om stora livsmedelsströmmar in i Storbritannien stoppas vid gränsen.

Tidigare har EU-kommissionen meddelat att EU ställer upp med miljardstöd till Irland och Danmark som är särskilt utsatta för följderna av ett handelsstopp. Båda länderna riskerar då ett stort överskott av kött- och mjölkprodukter som normalt sett säljs till Storbritannien.

Sverige i riskzonen

Animalieprodukter är särskilt utsatta eftersom handeln med sådana produkter utanför EUs marknad kräver intyg.

När Irland och Danmark tvingas sälja dessa produkter på andra marknader finns uppenbar risk för dumpning och prisras i fler EU-länder. Bland annat i Sverige som ligger i riskzonen för avyttring av osålt danskt fläsk.

Nationella krispaket

Vid sidan av EUs mix av åtgärder kommer nationella krispaket att kunna sjösattas av länderna, enligt Phil Hogan.

I förra veckan meddelade EU att britterna kommer att möta en hård EU-gräns om en hård Brexit blir verklighet. EU-kommissionen har beslutat att kräva att brittisk export av livsmedel till EU-marknaden är certifierad på samma sätt som livsmedel från andra länder utanför EU, enligt EUs vice ordförande Jyrki Katainen.

Läs mer: Miljardstöd ska hjälpa Danmark och Irland vid hård Brexit

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen