Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 15 november 2018

Krisstödet för 2019 saknas i regeringens budget

Det återstående krisstödet till bönderna på 760 miljoner kronor finns inte med i den budget för 2019 som övergångsregeringen i dag lade fram.

 Krisstöd på 760 miljoner saknas i Magdalena Anderssons budget.
Krisstöd på 760 miljoner saknas i Magdalena Anderssons budget. FOTO: Ann Lindén

Torkdrabbade lantbrukare får, trots finansminister Magdalena Anderssons (S) löften i somras, nu fortsätta att vänta på säkra besked.

Höjd dieselskatt

Däremot höjer regeringen i budgeten dieselskatten på skogs- och lantbrukets fordon, vilket blir följden av att urholkningen av återbetalningen fortsätter 2019.

Det framgick då Magdalena Andersson i dag presenterade en avskalad budget med få nyheter utom infriade löften om drygt fyra miljarder kronor till landets pensionärer.

Besvikelse i LRF över uteblivet krisstöd

LRF hade in i det sista hoppats att regeringen skulle ta tillfället att bekräfta den återstående delen av krispaketet där Jordbruksverket nyligen lade fram förslag om utformningen.

– Regeringen hade kunnat kosta på sig detta, med tanke på vad näringen har gått igenom under det här året, konstaterar Lars-Erik Lundkvist, LRF:s expert på konkurrenskraft.

– Om krisstödet inte löses nu under hösten får en ny regering lägga in det i en tilläggsbudget för 2019. Men där vet vi ännu inte när det kan blir någon ordning och reda i regeringsbildandet, fortsätter Lars-Erik Lundkvist.

Följdes inte upp i budgeten

Totalbeloppet för torkan på 1,22 miljarder fanns ändå omnämnt i det riksdagsbeslut som nyss fattades om 2018 års krisstöd. Det vill säga 400 miljoner till drabbade lantbrukare och 60 miljoner i sänkta kontrollavgifter vid slakt. Men det blev ingen uppföljning i regeringens budget.

För dieselskatten del innebär budgetpropositionen att återbetalningen till jord-och skogsbruket sänks från 170 öre litern till 143 öre litern från 1 januari 2019. Därtill kommer en uppindexering av dieselskatten enligt tidigare modell. LRF uppskattar denna till 15-20 öre per liter.

LÄS MER: Nästan alla berättigade sökte torkstödetLÄS MER: LRF om krisstödet: ”Inte perfekt, men bra nog”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen