Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 15 november 2018

Krisstödet för 2019 saknas i regeringens budget

Det återstående krisstödet till bönderna på 760 miljoner kronor finns inte med i den budget för 2019 som övergångsregeringen i dag lade fram.

 Krisstöd på 760 miljoner saknas i Magdalena Anderssons budget.
Krisstöd på 760 miljoner saknas i Magdalena Anderssons budget. FOTO: Ann Lindén

Torkdrabbade lantbrukare får, trots finansminister Magdalena Anderssons (S) löften i somras, nu fortsätta att vänta på säkra besked.

Höjd dieselskatt

Däremot höjer regeringen i budgeten dieselskatten på skogs- och lantbrukets fordon, vilket blir följden av att urholkningen av återbetalningen fortsätter 2019.

Det framgick då Magdalena Andersson i dag presenterade en avskalad budget med få nyheter utom infriade löften om drygt fyra miljarder kronor till landets pensionärer.

Besvikelse i LRF över uteblivet krisstöd

LRF hade in i det sista hoppats att regeringen skulle ta tillfället att bekräfta den återstående delen av krispaketet där Jordbruksverket nyligen lade fram förslag om utformningen.

– Regeringen hade kunnat kosta på sig detta, med tanke på vad näringen har gått igenom under det här året, konstaterar Lars-Erik Lundkvist, LRF:s expert på konkurrenskraft.

– Om krisstödet inte löses nu under hösten får en ny regering lägga in det i en tilläggsbudget för 2019. Men där vet vi ännu inte när det kan blir någon ordning och reda i regeringsbildandet, fortsätter Lars-Erik Lundkvist.

Följdes inte upp i budgeten

Totalbeloppet för torkan på 1,22 miljarder fanns ändå omnämnt i det riksdagsbeslut som nyss fattades om 2018 års krisstöd. Det vill säga 400 miljoner till drabbade lantbrukare och 60 miljoner i sänkta kontrollavgifter vid slakt. Men det blev ingen uppföljning i regeringens budget.

För dieselskatten del innebär budgetpropositionen att återbetalningen till jord-och skogsbruket sänks från 170 öre litern till 143 öre litern från 1 januari 2019. Därtill kommer en uppindexering av dieselskatten enligt tidigare modell. LRF uppskattar denna till 15-20 öre per liter.

LÄS MER: Nästan alla berättigade sökte torkstödetLÄS MER: LRF om krisstödet: ”Inte perfekt, men bra nog”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen