Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 20 november 2018

Krisstödet läggs in i januaribudget tror Bucht

De torkdrabbade lantbrukarna ska inte behöva oroa sig för nästa års krisstöd. De 760 miljonerna kommer i extrabudgeten i januari, lyder landsbygdsminister Sven-Erik Buchts besked.

 Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister.
Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister. FOTO: Ann Lindén

Visserligen lyste den andra delen av lantbrukets krispaket med sin frånvaro i den budget som finansminister Magdalena Andersson lade fram 15 november. Men där saknades även flera andra anslag som en övergångsregering enligt reglerna inte får lägga fram, understryker Sven-Erik Bucht.

Brett politiskt stöd

– Redan i januari kan det komma att läggas en extrabudget där krisstödet för 2019 finns med. Min bedömning är ju att det finns ett brett politiskt stöd, säger Sven-Erik Bucht i telefon från Bryssel där EU:s jordbruksministrar i måndags diskuterade bland annat förenklade kontroller i det nya Cap.

Ny regering en hake

Det finns dock en hake vad gäller extrabudgeten i januari, tillägger Bucht.

– Det förutsätter givetvis att man då har en ordinarie regering på plats.

Vad händer då med de kvarstående 760 miljonerna i krispaketet efter torkan om Sverige i januari istället är på väg mot nyval?

– Om det här med regeringsbildningen blir väldigt långdraget så kan stöden bli försenade. Men vi tittar ju nu över regelverken, så det ska bara vara att trycka på knappen.

LRF hoppades på bekräftelse

Med hänsyn till det allvarliga ekonomiska läget för lantbruket och den samsyn som tycks råda mellan partierna om krisstödet, så hade LRF hoppats på att även den andra delen av krispaketet skulle presenteras före årsskiftet, som en bekräftelse.

Men Sven-Erik Bucht hänvisar flera gånger under intervjun till de regelverk och riktlinjer som förhindrar en övergångsregering att lägga in den typen av anslag i en budget.

Pensioner bedömdes annorlunda

Vad gäller budgetens enda egentliga nyhet, om sänkt skatt på pensioner, gjorde regeringen dock en annan bedömning. Där var tidsaspekten avgörande, berättar Sven-Erik Bucht.

– Det som kom med i budgeten var den sänkta skatten för pensionärer, men det har att göra med att beslut måste tas på den här sidan av årsskiftet. Och där hade vi kontakter med de övriga partierna och kom överens om att lägga in det i övergångsbudgeten.

LÄS MER: Krisstödet för 2019 saknas i regeringens budget

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen