Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 16 maj 2018

Ulf Kristersson vill skära mer i Cap

EU borde minska mer på jordbruksstöden än de fem procent som EU-kommissionen föreslår från och med 2021. Det kravet framför moderatledaren Ulf Kristersson i sitt tal på onsdagen i Europahuset i Stockholm.

 Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). FOTO: Gunilla Ander

Temat för talet var vilken EU-politik Moderaterna vill föra om partiet vinner höstens val och vad det skulle betyda för Sverige.

Någon större kursändring jämfört med den nuvarande regeringens politik kunde dock inte skönjas vad gäller aktuella frågor som EU:s nästa långtidsbudget, storleken på den svenska EU-avgiften och utgifterna för regional- och jordbrukspolitiken.

Höjd svensk avgift

Enligt det förslag till långtidsbudget som EU-kommissionen lämnade 2 maj kan den svenska EU-avgiften komma att höjas med hela 40 procent, till närmare 55 miljarder kronor. På den punkten löd Ulf Kristerssons kommentar som ett eko av statsminister Stefan Löfvens (S) besked att ”det kommer inte att hända”.

– Det bud som ligger nu kommer inte att bli verklighet. Det är helt enkelt inte realistiskt att europeiska ledare ska möta de nationella väljarna med det förslaget, sade Ulf Kristersson med en anspelning på höstens riksdagsval.

Inte svaret på budgethålet

En kraftigt höjd medlemsavgift är inte svaret på hur EU ska lösa det budgethål som blir följden av att den stora nettobetalaren Storbritannien snart lämnar unionen, konstaterade Moderatledaren vidare.

– Budgetprocessen måste ta sikte på att reformera det som verkligen kostar pengar – den gemensamma jordbrukspolitiken och regionalpolitiken. Allt är inte fel, men mycket behöver förändras. Och tiden att göra det är nu, slog han fast.

LÄS MER: Mjölkbonden: ”Varför ska de effektiva företagen missgynnas?”

Större reformer

I sitt förslag till långtidsbudget vill EU-kommissionen minska jordbrukets andel från 38 procent under innevarande period till cirka 32 procent under nästa period 2021-2027. I pengar betyder det en minskning med fem procent.

Vilket inte är tillräckligt, underströk Ulf Kristersson i en utfrågning efter talet.

– Man kan gå längre än vad kommissionen har gått i att reformera jordbrukspolitiken och regionalpolitiken. Vi måste skifta över pengar och engagemang till andra områden.

FAKTA: 6 EU-områden där Moderaterna vill satsa mer pengar

1. Starkare utrikespolitik.

2. Närmare miljö- och klimatsamarbete.

3. Stärkt samarbete för frihandel.

4. Forskning och utveckling.

5. Närmare samarbete för gränsöverskridande lag och ordning.

6. Gränskontroll, migration och asylmottagning.

LÄS MER: Jordbrukets miljöstöd tar smällen när EU-budgeten bantasSvenska politiker kritiska till höjd EU-avgift

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen