Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 2 oktober 2018

Lantbrukare vinner 500 miljoner på svag kronkurs

Kronans tapp blir rena bingovinsten för svenska lantbrukare. I december får de ut en halv miljard kronor mer i direktstöd från EU än i fjol.

 Den svaga kronan gynnar svenska lantbrukare.
Den svaga kronan gynnar svenska lantbrukare. FOTO: Per Emgardsson

Ju mer kronan försvagas gentemot euron desto mer stiger lantbrukarnas direktstöd, som fastställs i EU-valutan och sedan räknas om till kronor.

2018 kommer den mycket svaga kronan att bli en extra hjälp till torkdrabbade bönder, genom att höja direktstöden som betalas ut med start den 7 december. Det blir en sällsynt välkommen ”bonus” på i runda slängar 500 miljoner kronor.

Mer än krisstödet

Den summan överstiger till och med storleken på det nationella krisstödets första del på 400 miljoner kronor som mjölk- nötkött- och fårproducenter snart kan börja ansöka om, för utbetalning i december.

Läs mer: Bucht kritiserar krånglig Cap-reform

Sju procent plus

Förra året betalades närmare 6,5 miljarder kronor ut som direktstöd till lantbruket. Växelkursen gav då 9,65 kronor för varje euro. Växelkursen för årets direktstöd har nu fastställts till 10,3 kronor för en euro. Vilket ökar stödbeloppen med närmare 7 procent. Totalt uppgår gårdsstödet i år till dryga sju miljarder kronor.

Läs mer: Bucht vill inte se förskott på stöden

Fakta: Stöd

Direktstöden utgörs av fyra slags ersättningar. Följande belopp betalades ut 2018.

Gårdsstöd: 3,910 miljarder kronor.

Förgröningsstöd: 2 114miljarder kronor,

Nötkreaturstöd: 0,916 miljarder

Stödet till unga lantbrukare: 106 miljoner.

Totalbelopp: 7 046 miljarder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen