Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 25 september 2018

Löfven friar till C och L efter fällning

STOCKHOLM

Stefan Löfven (S) sträckte åter ut handen över blockgränsen, bara minuter efter att han röstats bort från statsministerposten av bland annat Liberalerna och Centern – de två allianspartier han nu öppet friar till.

 Stefan Löfven vill stanna kvar på statsministerposten.
Stefan Löfven vill stanna kvar på statsministerposten. FOTO: Gunilla Ander

– Blockpolitiken är död, sade en samlad Stefan Löfven som synbarligen inte var överraskad av att ha blivit fälld av hela alliansen och SD.

Nu är det riksdagens nye talman Andreas Norlén (M) som ska lotsa fram en ny regering. I väntan på denna fortsätter Stefan Löfven att styra landet med sin gamla regering som byter form till övergångsministär.

Vill fortsätta regera

Stefan Löfven förklarade direkt på presskonferensen efter dagens omröstning att han står till talmannens förfogande i en kommande regeringsbildning.

– Jag vill fortsätta tjäna vårt land som statsminister. Dagens omröstning ändrar inte den mandatfördelning som väljarna har röstat fram. Vi har det bredare stödet i riksdagen som gör att vi kan lämna blockpolitiken och föra landet framåt.

Vägrar vara stödparti

Samtidigt som Löfven öppnade för samarbete med C och L påminde han alliansen om dess löften till svenska folket att aldrig regera med stöd av SD.

– Om de borgerliga partierna försöker regera som minsta block så gör de sig totalt beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd i alla frågor där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en gemensam hållning.

Under presskonferensen slog Löfven åter bort alliansens förslag om att S borde kliva in som stödparti för att undvika beroendet av SD.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen