Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 september 2019

Löfven lovade luckra upp strandskyddet

Strandskyddet görs om så att större hänsyn tas till behov att bygga sjönära utanför städerna, lovade statsminister Stefan Löfven i samband med riksdagens öppnande.

 Stefan Löfven lovar luckra upp strandskyddet för att underlätta företagande på landsbygden.
Stefan Löfven lovar luckra upp strandskyddet för att underlätta företagande på landsbygden. FOTO: Trons

Januariavtalet med C och L satte tydlig prägel på Stefan Löfvens regeringsförklaring, där bondepaketets olika delar fick relativt stort utrymme.

Utredning tillsatt

Att lätta på strandskyddet är en av de 73 punkterna som Stefan Löfven lyfte i sitt tal och där en utredning tillsattes i början juli.

Strandskyddet görs om i grunden, förklarade Löfven.

– En ökad differentiering ska ta hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck.

Bättre för småföretagare

Enligt direktiven till utredaren ska förslagen syfta till att förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden på landsbygden.

Regeringens särskilda utredare Catharina Håkansson ska senast 30 november 2020 lämna sitt betänkande till Miljödepartementet.

Läs mer: 191 miljoner i regeringens bondepaket.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen