Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 23 februari 2018

Löfvens krav: Prioritera ned jordbruksstödet

Sverige vill satsa mindre på jordbruket i EUs nästa långtidsbudget. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven (S) som väntat på väg in till EU-toppmötet i Bryssel, som ska fokusera på budgeten.

FOTO: Göran Berglund

Även om EU är till stor nytta för Sverige så måste kostnaderna hållas nere, kommenterade Stefan Löfven den svenska linjen. Han anspelade även på att Sverige så som nettobetalande medlemsland inte vill se kostnaderna för EU-avgiften ytterligare öka, till följd av Brexit.

– Vi menar att budgeten ska gå till rätt saker, kostnaderna ska fördelas rättvist och vi vill ha en modernisering av budgeten, säger Löfven till TT.

”Måste prioriteras ned”

Den svenska statsministern tänker vid mötet bland annat framhålla säkerhetsfrågor och migration som frågor som EU bör prioritera.

– Då måste vi också vara beredda att diskutera vad som ska prioriteras ned. För oss är det exempelvis jordbruksstödet, citerar TT Löfven.

Även Danmark är inne på linjen om en mer restriktiv budget. I likhet med Sverige riskerar Danmark att få betala mer för att fylla Brexit-hålet än flertalet EU-länder.

”Måste säkra samma konkurrensvillkor”

Till skillnad från Stefan Löfven vill den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen dock inte särskilt prioritera ned jordbruksstöden. I alla fall inte så länge som EUs konkurrenter på jordbruksområdet gynnas av bättre konkurrensvillkor. Det skulle kunna drabba storexportören Danmark.

– Danskt lantbruk tillhör de mest konkurrenskraftiga i världen. Därför kommer danskt lantbruk att klara sig fint utan lantbruksstöd – om man bara säkrar att samma konkurrensvillkor gäller, sade den danska statsministern enligt TT.

LÄS MER: EU:s ledare redo för budgetstrid

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen