Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 september 2018

LRF Dalarna: ”Viktigt att politikerna tar ansvar”

Anita Boman Daniels är LRF-ordförande i Dalarna, där valet innebär maktskifte i vissa kommuner och stärkta styren i andra. Hon efterlyser politiskt ansvar för att regionalt och nationellt driva utvecklingen och de gröna näringslivsfrågorna framåt.

 Anita Boman Daniels, LRF-ordförande i Dalarna.
Anita Boman Daniels, LRF-ordförande i Dalarna. FOTO: Lovisa Jonasson Svenn

I Orsa, där Anita Boman Daniels är verksam, gick Centerpartiet kraftigt framåt. En ökning med 4,6 procentenheter innebär att partiet får ytterligare en plats i fullmäktige. Hur det politiska samarbetet kommer att utformas i kommunen är dock oklart.

För regionen som helhet är bilden splittrad. I Borlänge hoppas Moderaterna på ett maktskifte efter tapp för Socialdemokraterna och det regerande blocket. Både i Malung-Sälen och i Smedjebacken gick S däremot påtagligt framåt.

På måndagsmorgonen hade Anita Boman Daniels inte fått några reaktioner på valet från medlemmarna i regionen. LRF Dalarna har 28 lokalavdelningar spridda över länet.

– På riksnivå är det väldigt jämnt, dessutom är ju inte alla röster räknade. I det här läget tycker jag att det är viktigt att politikerna trots osäkerheten tar ansvar. Man måste komma överens för att inte hamna i ett dödläge utan driva landet framåt.

Anita Boman Daniels gör ingen hemlighet av att hon ogillar Sverigedemokraterna och det partiets syn på invandring och integration. I övrigt ser hon gärna samarbeten som innebär stabilitet för företagarna inom jord och skog. Det gäller inte minst på regional och kommunal nivå.

– Men det är helt centralt att det gröna näringslivets frågor kommer mycket högre upp på den politiska agendan. Inför valet gjorde jag två valkompasser och inte i någon av dem fanns det en enda fråga som handlade om skogs- och lantbruket. Det måste vi ändra på, lantbruket ska inte stå i centrum bara när det är bränder och torka, säger Anita Boman Daniels.

LÄS MER: Klickbar karta – så blev valresultatet där du bor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen