Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 18 augusti 2017

LRF-toppen Mikael Bäckström hotar lämna styrelsen

En djup spricka har uppstått i ledningen för LRF. Mjölkbonden Mikael Bäckström överväger att avgå som ledamot i riksförbundsstyrelsen efter en förtroendekonflikt med nye förbundsordföranden Palle Borgström.

Mikael Bäckström är regionordförande för LRF i Jönköpings län sedan 2005. Som Arlabonde driver han Galthults lantbruk utanför Aneby i Småland tillsammans med sin äldste son.

 Mikael Bäckström, regionordförande för LRF Jönköping.
Mikael Bäckström, regionordförande för LRF Jönköping. FOTO: Ann Lindén

Mikael Bäckström valdes in i LRFs riksförbundsstyrelse 2015. Samma år blev han invald i LRFs Mjölkdelegation, som är LRF Mjölks högsta beslutande organ.

”Sa att han inte hade förtroende för mig”

Konflikten med Palle Borgström bottnar enligt Mikael Bäckström i frågan om vem som skulle ta över som ordförande i LRF Mjölkdelegation. Palle Borgström lämnade det uppdraget i maj i samband med att han valdes till ny förbundsordförande.

– Palle Borgström sa under ett konstituerande möte i riksförbundsstyrelsen att han inte har förtroende för mig som ordförande i LRF Mjölk. Då valde jag att helt ställa mig utanför mjölkdelegationen, har jag inte förtroende som ordförande har jag inte förtroende att sitta där överhuvudtaget. Då får jag göra något annat, säger Mikael Bäckström till Land Lantbruk.

LÄS MER: Palle Borgström vald till LRF-ordförandeÅtgärder för mjölkkrisen ska hittas i Jönköping

Sa Palle Borgström varför han inte har förtroende för dig?

– Både ja och nej. Han sa att jag inte är rätt person att leda LRF Mjölk i rollen som ordförande och hålla ihop den organisationen.

Som ett resultat av Palle Borgströms uttalande om bristande förtroende funderar Mikael Bäckström nu på att även lämna uppdraget som ledamot av riksförbundsstyrelsen.

– Har man inte förtroende är det rätt allvarligt. Det står och väger, jag är inne i en process. Där vill jag betona att ett sådant här beslut inte har att göra med att jag inte blev ordförande i LRF Mjölk, utan hur man blir behandlad som förtroendevald.

 Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande. FOTO: Ann Lindén

Vad är det som gör att ditt beslut dröjer?

– Jag är vald av riksförbundsstämman och sitter på det mandatet. Jag är inte vald på någon annans mandat. Även om jag i dag bestämmer mig för att lämna så sitter jag formellt i styrelsen till stämman 2018 och har ansvaret. Det här är ett resonemang jag får ha med valberedningen.

Enligt Mikael Bäckström var han nominerad till ordförande i LRFs Mjölkdelegation av flera av de ingående organisationerna. Däremot inte av LRFs riksförbundsstyrelse, inte heller av Arla och Växa Sverige.

– Jag lägger ingen prestige i vem som blir ordförande. Min uppfattning är att det ska vara en tydlig koppling mellan riksförbundsstyrelsen och ordförandeskapet i respektive delegation. Ordförande ska vara en riksförbundsledamot för att kunna hålla ihop hela organisationen och kunna arbeta effektivt. Palle Borgström och resten av styrelsen tycker uppenbarligen något annat.

MISSA INTE: Borgström: Olyckligt, men hans beslutKerstin Davidsons ledare: Ingen drömstart för Palle

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen