Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 12 september 2019

Luxemburg tredje EU-land att förbjuda glyfosat

Luxemburg förbjuder växtskyddsmedlet glyfosat 1 januari 2021 och blir därmed tredje landet att gå före övriga EU.

 En växande skara EU-länder tar beslutet om förbud mot växtskyddsmedlet glyfosat i egna händer.
En växande skara EU-länder tar beslutet om förbud mot växtskyddsmedlet glyfosat i egna händer. FOTO: Mostphotos

Tidigare har Österrike och senast Tyskland beslutat att avveckla användningen av världens mest sålda växtskyddsmedel. Inget av de tre länderna tänker invänta den prövning som EU ska göra innan det nuvarande EU-tillståndet för glyfosat löper ut 15 december 2022.

Räknar med minskad produktion

Enligt Luxemburgs jordbruksminister Romain Schneider inleds nu en avvecklingsplan där landets bönder ska erbjudas andra sätt att bekämpa ogräs, rapporterar nyhetssajten Agra Europe. Schneider räknar dock kallt med att produktionen minskar eftersom det saknas fullvärdiga kemiska alternativa till glyfosat. Detta bekräftas också i fältförsök som genomförts i Luxemburg.

Förbud 2020

Först ut i EU med att bannlysa användningen av glyfosat är Österrike där förbudet träder i kraft redan i januari 2020.

Tyskland följer efter 31 december 2023, enligt ett färskt beslut som inbegriper ett mer omfattande handlingsprogram som syftar till att reducera användningen av växtskyddsmedel. En strategi för att successivt minska användningen ska sjösättas 2020.

Lokala franska förbud

Även i Frankrike har regeringen agerat för ett totalförbud, men hittills stoppats av parlamentet. Den franske jordbruksministern Didier Guillaume står dock fast vid regeringens plan om ett franskt förbud 1 januari 2021. I Frankrike har flera borgmästare som redan gått före med lokala förbud mot glyfosat.

Ny prövning

Trots att EU-tillståndet för glyfosat löper ut först i slutet av 2022, ska EU senast i slutet av 2019 inleda en ny prövning. Sverige, Nederländerna, Frankrike och Ungern ska gemensamt ansvara för utvärderingen.

Läs mer: Tyskland förbjuder glyfosat.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen