Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 26 september 2017

Macron måltavla för franska bönders glyfosat-protest

Frankrikes bönder blåser till strid om president Emmanuel Macrons krav att inom kort förbjuda växtskyddsmedlet glyfosat i hela EU.

”Macron dödar bönderna” var budskapet då upprörda lantbrukare i fredags drabbade samman med polis på den parisiska paradgatan Champs-Elysées.

Fortsatta protester ramade in måndagens möte mellan miljöministern Nicolas Hulot och den största lantbrukarorganisationen FNSEA.

Kräver att Frankrike ändrar ståndpunkt

Böndernas krav på ministern är att Frankrike vid ett EU-möte den 5-6 oktober viker från sin ståndpunkt att rösta nej till att ge medlet fortsatt godkänt.

Frankrike är det EU-land som hårdast driver på för ett nej till EU-kommissionens förslag från i somras att ge preparatet godkänt i ytterligare tio år.

Omstritt växtskyddsmedel

Den franska regeringen lutar sig mot en rapport från WHOs cancerforskningsinstitut, IARC, som 2015 hävdade att glyfosat är cancerframkallande. Rapportens slutsats är dock omstridd. Bland annat har EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, inte kunnat konstatera denna risk.

Den franska bondeledaren Christiane Lambert framförde vid måndagens möte med miljöminister Nicolas Hulot sin mening att det inte i nuläget finns något vetenskapligt skäl som berättigar ett förbud mot glyfosat.

 Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. FOTO: Mostphotos

Hon uppmanade också övriga EU-länder att rösta ja till att glyfosat får fortsätta att användas som växtskyddsmedel.

Har inte kunnat enas

En rad stora länder som Tyskland och Italien, är vacklande, vilket har lett till att EUs medlemsstater under två år inte har kunnat enas i frågan om att säga ja eller nej.

Det bedöms som osäkert om glyfosatärendet alls tas upp för omröstning då EUs ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder möts 5-6 oktober.

Pressas att ta ställning

Senast i november pressas ländernas ledamöter i kommittén dock att ta ställning, eftersom EU-kommissionens tillfälliga godkännande av medlet löper ut den 15 december.

Det sker exakt sex månader efter att EUs kemimyndighet ECHA i somras kom fram till att glyfosat inte är cancerframkallande.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen