Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 16 mars 2019

Marit Paulsen: Svenska politiker ointresserade av Cap

EU-veteranen Marit Paulsen vill se fler svenska politiker i EU-parlamentets jordbruksutskott. Att hon under många år varit ensam svensk sitter kvar som en tagg i hjärtat.

 Marit Paulsen ryter till igen.
Marit Paulsen ryter till igen. FOTO: Ann Lindén

– Under hela den tid som jag har sysslat med mat och jordbruk i EU har jag varit ledsen över att de flesta svenska politiker, oavsett parti, inte har velat arbeta aktivt med jordbruksfrågorna, säger Marit Paulsen på telefon från en ort vid Medelhavet där hon försöker ligga lågt i debatten inför EU-valet 26 maj. Men utan att lyckas särskilt väl. Nyligen vållade hennes stöd för C:s Fredrick Federley en politisk ministorm.

Kärringen mot strömmen

I många år var hon ”kärringen mot strömmen” som personifierade kampen för bättre djurhälsa och mot slapp kontroll i livsmedelskedjan. Under tre mandatperioder från 1999 har hon sett matkriserna passera revy: Galna kosjukans spridning genom EU följdes av mul- och klövsjukan.

Risk för smittspridning

Återkommande dioxinskandaler och den stora hästköttshärvan 2011. Det har både handlat om kriminell verksamhet som gynnats av EUs gränslöshet, och om det faktum att djur och livsmedel transporteras så mycket längre med risk för smittspridning.

Skärpta EU-regler

Men EU har efterhand skärpt reglerna för att få koll på köttets ursprung och hejda smittorma, understryker Paulsen

– Jämfört med hur det var för 20 år sedan så har ju EU nu en väldigt säker och tydlig livsmedelskontroll.

Under sina elva år i EUs jordbruksutskott hade Marit Paulsen ett finger med i flera sådana skärpta lagar. Hon drev på för skapandet av ”matens FBI”, som blev EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Antibiotikaresistens

Ett av hennes sista uppdrag i utskottet var lagen för att minska användningen av antibiotika i EUs djuruppfödning. En hett debatterad fråga på hemmaplan där svenska politiker ofta slår sig för bröstet. Men inte ens antibiotikaresistensens fara har ökat det svenska intresset för att jobba i jordbruksutskottet där så många frågor som rör djurs och människors hälsa hamnar. I förslaget om det nya Cap får utskottet dessutom ett ökat ansvar för klimatet.

Sanslös svensk attityd

Särskilt vad gäller Cap är Sverige ointresserat och på samma gång negativt, menar Paulsen.

– Det är ju sanslöst eftersom Cap handlar om 40 procent av EU-budgeten.

2015 hoppade hon av hälsoskäl av EU-parlamentet efter att året innan ha blivit invald för en tredje period. Hennes ersättare liberalen Jasenko Selimovic lämnade efter ett tag jordbruksutskottet.

Stödjer Federley

I EU-valrörelsens upptakt har liberalernas tidigare röstmagnet Paulsen åter lyckats skapa rubriker genom att i Sveriges Radio avslöja ett hon stödjer Centerns Fredrick Federleys kandidatur.

– Nu är ju Fredrick Federley faktiskt den ende svensk i parlamentet som har arbetat någorlunda med jordbruket de sista åren. Jag är ju en fyrkantig tantjävel och kan ärligt inte säga något annat, förklarar Paulsen sitt inspel i EU-valsdebatten.

LÄS MER: Paulsen stödjer Federley

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen