Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 20 juni 2017

Matilda Ernkrans: Strategin kommer gälla oavsett regering

I går kväll, måndag, pågick debatten i riksdagen om livsmedelsstrategin. Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, kommenterar Kristina Yngwes (C) inlägg i debatten.

 Matilda Ernkrans (S).
Matilda Ernkrans (S). FOTO: Magnus Länje

– Egentligen tror jag att Centerpartiet skulle vilja fira när livsmedelsstrategin klubbas. Det här är något som Centerpartiet önskat så länge. Men under de åtta år som de satt vid regeringsmakten nådde de ingen framgång, säger Matilda Ernkrans.

”Allianspartierna var inte överens”

Det ena av de sju tillkännagivanden som Kristina Yngwe (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, förde fram i debatten i går kväll var kritik mot att regeringen inte går vidare med skatteåtgärder kopplade till primärproduktionen. Hon sa att hon befarade skatt på handelsgödsel, avgift på bekämpningsmedel, höjd dieselskatt vilket skulle bromsa livsmedelsproduktionen.

LÄS MER: Så mycket ska vara ekologiskt 2030

Men Matilda Ernkrans menar att Centerpartiet inte har nått någon framgång med detta i skatteutskottet.

– Skatteutskottet som helhet hade inget att tillföra. Istället kom man med fem olika yttranden. Allianspartierna var inte överens. Man måste ha i minne att Centerpartiet måste ha stöd av de tre andra allianspartierna och dessutom av Sverigedemokraterna i skatteutskottet för att kunna driva igenom detta

”Mycket stor framgång”

Matilda Ernkrans är nöjd med livsmedelsstrategin och glad för att den kommer att antas i riksdagen i dag, tisdag, på eftermiddagen.

– Jag är jätteglad för att vi kommer att anta en strategi med så stor och bred enighet i riksdagen. Det är en mycket stor framgång. Vi har en livsmedelsstrategi med sikte mot 2030 med mål som mer svenska livsmedel, mer ekologiskt, fler jobb i hela landet. Den strategin kommer att gälla oavsett vilken regering som sitter, säger Matilda Ernkrans.

LÄS MER: Kristina Yngwe: Kan inte ha specifika mål för ekologisk produktion

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen