Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 26 oktober 2017

Miljöministern tvingas förklara sig i EU-nämnden

Varför säger miljöministern en sak om glyfosat i riksdagen och en annan i Bryssel? Det måste Karolina Skog (MP) förklara i EU-nämnden, sedan regeringen i går svängde och röstade nej till fortsatt godkänt.

FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det är EU-nämndens vice ordförande Eskil Erlandsson (C) som kräver att få veta var regeringen egentligen står, efter att Sverige oväntat bytt fot och vid gårdagens möte i EUs beslutande kommitté, aktivt gick emot EU-kommissionens förslag om att förlänga tillståndet för glyfosat i tio år.

Måste redas ut

Tidigare i oktober har miljöministern i riksdagen uppgivit att regeringens ska verka för ett förlängt tillstånd för glyfosat.

”Varför har regeringen ändrat position i frågan kring ett förlängt tillstånd för glyfosat utan att meddela riksdagen detta? Så lyder den fråga som Skog nu tvingas besvara inför nämnden.

– Vi måste reda ut vad Sveriges position är, säger Eskil Erlandsson till Land Lantbruk.

– En riksdagsmajoritet vill ju ha kvar glyfosat för att svenskt lantbruk ska kunna utvecklas.

Länderna oeniga

Vid gårdagens beslutande kommittémöte visade det sig att länderna var alltför oeniga för att kunna fatta ett majoritetsbeslut om tio års förlängning av växtskyddsmedlet. Därför genomfördes aldrig någon formell omröstning utan frågan bollas tillbaka till kommissionen som inom två veckor ska lämna ett nytt förslag, troligtvis om en kortare förlängning än tio år.

LÄS MER: Så förklarar Karolina Skog att Sverige sa nej

Det var när detta stod klart som Sverige övergav linjen om att förlänga glyfosat i tio år, och i stället vill verka för att ena länderna kring ett kortare godkännande, förklarade Karolina Skog svängningen i en intervju med Land Lantbruk i går. I annat fall skulle risken vara ett icke-beslut, med risken att glyfosats tillstånd löper ut.

Kunde lagt ner sin röst

Den förklaringen från Karolina Skog nöjer sig inte Eskil Erlandsson med. Särskilt inte som regeringens representant under en bordrunda i EU-kommittén indikerade att Sverige avsåg att rösta nej till tio års förlängt. Sveriges kunde i stället ha lagt ned sin röst, vilket Tyskland i går gjorde, påpekar Eskil Erlandsson.

– Ibland kan man ju behöva vara taktisk, men att rösta nej tyder ju faktiskt på något annat, säger han.

LÄS MER: Svenska kovändningen om glyfosat upprör

Ifrågasätter var regeringen står

Eskil Erlandsson ifrågasätter nu om regeringen verkligen vill förlänga tillståndet för glyfosat. Detta efter att miljöpartiets talesperson i miljöfrågor, riksdagsledamoten Stina Bergström, i en intervju Ekot i går beskrev utfallet av kommittémötet som en seger för Miljöpartiet i regeringen.

– Det är klart att det har pågått förhandlingar i regeringen. Vi i Miljöpartiet har varit väldigt tydliga med att Sverige ska stå på den sida i EU som vill se en utfasning av glyfosat, sade Bergström i eko-inslaget.

– Misstanken att regeringen inte vill se en förlängning stärks av Bergströms uttalande, säger Eskil Erlandsson.

LÄS MER: Beslutet om glyfosat skjuts åter fram

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen