Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 9 juli 2018

Miljöpartiet vill göra Sverige självförsörjande på livsmedel

Sverige måste bli självförsörjande på livsmedel, skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin med anledning av torkans svåra konsekvenser för jordbruket i Sverige. Även Vänsterpartiet kräver ett stöd till bönderna i torkan.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: IBL

Under söndagen var det Miljöpartiets tur att presentera sin politik under den sista dagen i Almedagen för det här året. I samband med det publicerade Isabella Lövin, språkrör för MP och minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, samt vice statsminister, ett debattinlägg i Svenska Dagbladet med förslag för att göra Sverige självförsörjande på livsmedel.

Hälften produceras här

I debattinlägget framhåller hon att Sverige bara är självförsörjande på mjöl, morötter och socker. Endast hälften av det vi äter i Sverige produceras här, om man ser till värdet av produktionen.

Enligt Miljöpartiet bör Sverige av beredskapsskäl sätta målet att graden av självförsörjning ökar till 80 procent, vilket är samma nivå som Finland. En parlamentarisk utredning ska se över frågan, framhåller hon.

”Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har länge drivit på för att vi behöver införa ett mål om självförsörjningsgrad för jordbrukspolitiken. Det är hög tid att politiken svarar upp och att vi samlar oss för ett sådant” skriver Isabella Lövin i debattinlägget.

Enligt Isabella Lövin är torkan bara är ett av många exempel på de problem som kommer att uppstå om inte klimatomställningen genomförs.

– Det kommer att drabba det svenska jordbruket, vår matsäkerhet och livsmedelsproduktion. Därför behöver vi en ambitiös klimatpolitik och det är det som valet i höst ska handla om. Om vi ska fortsätta driva en omställning utav Sverige, fortsätta att driva på och vara internationella förebilder och satsa på klimatet, säger hon till Aftonbladet.

Talade om torkan

Förslaget är en inledning på en valkampanj där Miljöpartiet avser att spela ut det gröna kortet, med ett ökat fokus på bland annat klimatet. Inför 700 åhörare på Almedalen talade Lövin både om klimatet och om torkans konsekvenser för bönderna.

– Den globala uppvärmningen är än så länge bara en grad. Om vi fortsätter business as usual kommer Skandinavien bli upp till sex grader varmare i slutet av det här århundradet. Men det kan vi inte tillåta. Bara för att vädret är galet, måste inte politiken vara det, säger Lövin, citerad av TT.

Öronnärker halv miljard

MP föreslår även att en halv miljard kronor ska satsas varje år för att öka matsäkerheten och att 200 miljoner ska tillföras bönder som vill satsa på mer ekologiskt jordbruk

– Böndernas problem är vårt problem. Mat växer inte på Ica. Ju mer mat vi måste importera, desto mer sårbara blir vi, säger Isabella Lövin, till SVT Nyheter Inrikes.

Miljöpartiet föreslår även att andelen jordbruksmark som ska vara ekologisk ska uppgå till 40 procent, ökat stöd för svenskproducerat foder, samt att beroendet av importgödsel ska minska.

Vänsterpartiet kräver stöd

Även Vänsterpartiet har varit inne på den linjen. Partiledaren Jonas Sjöstedt anser att regeringen måste skjuta till upp tll flera hundra miljoner till bönderna för att rädda deras ekonomi. Och han anser att det är bråttom.

– Vi vill att regeringen så fort som möjligt träffar representanter från jordbruksnäringen och ser över hur ett snabbt stöd kan utformas. Flera hundra miljoner kronor kan behövas, och det är väldigt bråttom, säger Jonas Sjöstedt, till Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Regeringen kontrar mot Trump – bjuder in klimatforskare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen