Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 12 July

Miljöutskott blir maktfaktor i EU:s jordbrukspolitik

Miljöutskottet i EU-parlamentet får mer att säga till om när det gäller frågor som rör CAP, efter ett beslut taget under parlamentets ordförandekonferens.

FOTO: IBL

Miljöuskottet i EU-parlamentet får ökat inflytande över jordbrukspolitiken och CAP, Common Agricultural Policy (CAP). Det innebär bland annat att utskottet kan lägga förslag om lagstiftning och nationella strategiska planer. Miljöutskottet kan även ingå i CAP-förhandlingar inom EU-kommissionen och mot medlemsstater, vid sidan om jordbruksutskottet. Frågorna kan handla om allt från klimatförändringar till hälsoaspekter av livsmedel, skriver Euroactiv.

Mer att säga till om

Följden blir att miljöutskottet får mer att säga till om när det gäller utformandet av jordbrukspolitiken inom EU, enligt ett beslut under parlamentets ordförandekonferens. I praktiken betyder det att jordbruksutskottet som huvudsakligen hanterar lantbruksfrågor, nu måste beakta även vad Miljöutskottet anser. Den svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S), uppger att följden blir att den den gemensamma jordbrukspolitiken kan bli klimat- och miljövänligare.

– När vi reformerar Cap behöver de här dimensionerna vara vägledande, säger hon till tidningen ATL.

Bra i förlängningen

Hon anser att ett förbättrat miljöskydd och klimatavtryck kan leda till en modernisering av jordbruket som i förlängningen är bra.

– Men då måste vi också se till att ha den sociala dimensionen med, med jobb och innovation och utveckling på landsbygden, säger hon till ATL.

Får representera

Enligt den tidigare ordningen var det Jordbruksutskottet som ledde beredningen av lagstiftningen och som representerade parlamantet i såväl EU-rådet som EU-kommissionen. Nu får Miljöutskottet inte bara lämna synpunkter, utan har även representation i de förhandlingar som pågår.

LÄS OCKSÅ: EU-parlamentet röstar om neonikotinoider

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen