Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 8 oktober 2019

Ministern vill ersätta soja med finska åkerbönor 2025

Med sin uppmaning att göra Finland sojafritt 2025, har den finske jordbruksministern rört upp debatten. Det är dags att ersätta brasilianskt sojamjöl med finska proteingrödor, säger Jari Leppä i en intervju med Land Lantbruk.

 Finlands skogs- och jordbruksminister Jari Leppä vill göra Finland till första sojafria nation 2025.
Finlands skogs- och jordbruksminister Jari Leppä vill göra Finland till första sojafria nation 2025. FOTO: Emmi Korhonen

– I Europa har vi ju i decennier talat om att vi måste bli bättre på att producera protein och bli mer självförsörjande, poängterar den centerpartistiske politikern då Land Lantbruk nyligen mötte honom i Helsingfors.

För ett finskt lantbruk som ännu känner av sviterna efter det ryska embargot 2014, kan inhemsk proteinodling bli en riktigt god ekonomisk affär, tror Jari Leppä som själv är bonde med mjölk och köttproduktion i Pertunmma.

Som lantbrukare har han länge hållit ett öga på importsojans erövring av marknaden. Den finska mjölk och nötköttsnäringen beskriver han som ännu i stort sett sojafria. Men inom gris och framför allt kycklinguppfödning har sojan stadigt ökat.

– Nu måste vi verkligen inse att det är dags att gå från ord till handling. Och vi kan även visa vägen för andra.

En modell för hur omställningen till sojafritt kan gå till lanserade Leppä i slutet av augusti på sin egen webbsida. Hela importen av sojamjöl borde kunna bytas ut mot 80 000 hektar finskodlade åkerbönor, menade han.

När Land lantbruk ställer samma fråga blir ministerns svar lite annorlunda, men ändå optimistiskt.

– Våra proteinrika inhemska grödor ger oss stora möjligheter. Och här kan vi åstadkomma mer genom växtförädling.

Jari Leppä är en politisk veteran som under detta halvår hamnat i den verkliga hetluften. När Finland i juni fick en ny rödgrön koalitionsregering förblev Jari Leppä kvar på posten som jordbruksminister.

När Finland den 1 juli sedan tog över ordförandeskapet i EU placerades Leppä i det internationella strålkastarljuset. Det är nu han som har den tuffa uppgiften att föra förhandlingarna om den kommande reformen av jordbrukspolitiken, Cap, framåt. Och det kommer att ske med klimatflaggan i topp, lovar Jari Leppä.

I EU-kommissionens förslag till Cap-reform finns skärpta krav på jordbruket att leverera klimattjänster. Och just på klimatets område har Finlands nya regering föresatt sig att bli bäst i EU-klassen. Redan 2035 ska Finland vara klimatneutralt. Det är 15 år före EU och tio år före Sverige.

Det var i samband med att den nya regeringen i somras skärpte klimatmålet som Jari Leppä fick idén att dra en lans för de inhemska åkerbönorna.

Att importera soja från Brasilien som har en politisk regim som sanktionerar skövlingen av regnskog är inte förenligt med Finlands skärpta klimatmål, motiverade Jari Leppä utspelet på sin webbsida.

Här framhåller Jari Leppä under intervjun istället Finlands goda skogsexempel. Det är bland annat med hjälp av skogsbruket som den höga klimatambitionen ska nås.

– Våra skogar är en växande källa till kolinlagring, och genom hållbart bruk kan vi lagra ännu mer koldioxid ur atmosfären.

Hur lantbrukarna i EU ska kunna ge ett extra klimatbidrag genom ökad inlagring av kol i jordbruksmark visade Jari Leppä upp konkreta exempel på då EU:s jordbruksministrar nyligen möttes i Helsingfors.

Men hur lätt är det för ekonomiskt trängda mjölkbönder att också gå före som bästa klimatexempel?

– Det är min och regeringens utgångspunkt att ekonomisk hållbarhet går att kombinera med handling vad gäller klimatet. Och den ekonomiska situationen för lantbruket är faktiskt så svår att något helt nytt måste till. Vi måste helt enkelt göra två saker samtidigt.

FAKTA: Jari Leppä

Född: 1959.

Riksdagsledamit för centerpartiet 1999.

Blev första gången jordbruksminister i den borgerliga samlingsregeringen (Sipilä) 2017.

Utsågs igen till samma post 6 juni 2019, men nu i en rödgrön koalition bestående av fem partier.

Familjen driver jordbruk med mjölk och nötkött i Pertunmaa.

Fritidsintressen: Motion, travsport, jakt och amatörskådespeleri.

LÄS MER: Nu är det klart – finska restauranger ska ursprungsmärkas

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen