Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 27 april 2018

Minskade stöd till större gårdar

Jordbruksstöden skärs ned kraftigt från toppen, enligt det senaste utkastet till Cap-reform från 2021.

 Phil Hogan.
Phil Hogan. FOTO: Ann Lindén

Ett tak på 60 000 euro i direktstöd per år och lantbruksföretagare. Det finns med i det allra senaste utkast till Cap-reform från 2021.

Den nyheten rapporterar Brysselbaserade nyhetsbreven Agra Facts och Agra Europe som i veckan har fått läsa EU-kommissionens 95-sidiga förslag, som bland annat innehåller en omfördelning av stöd från stora till små och medelstora gårdar.

Kan antas 29 maj

I Sverige skulle 2 000 lantbruksföretag hamna över takbeloppet om en gräns för direktstöden dras vid 60 000 euro, enligt Jordbruksverkets beräkningar. Av dessa riskerar flera hundra att förlora belopp på någon eller några miljoner.

Direktstöden utgörs av gårdsstödet, förgröningsstödet, nötkreatursstödet och stödet till unga jordbrukare.

Enligt planerna ska förslaget till Cap-reform antas kollektivt av EU-kommissionen 29 maj. Den formella presentationen av Cap-reformen planeras ske 2-3 dagar senare samma vecka.

Därefter väntar en lång förhandling med EU-länderna och EU-parlamentet om den nya jordbrukspolitiken för åren 2021-2027.

Bucht emot stödtak

En ökad decentralisering av beslutsrätten till länderna är ett annat inslag i reformen, som jordbrukskommissionär Phil Hogan redan i november presenterade i stora drag. Dock utan att sätta siffror på de besparingar som bland annat Brexit tvingar fram.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har på rådsmöten under våren förklarat sig vara emot en begränsning av direktstöden till stora gårdar, eftersom det skulle motverka en strukturomvandling.

Det är ännu oklart om decentraliseringen av Cap går så långt att Sverige kommer att kunna välja bort takbeloppen.

Förslaget till EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027, som anger ramarna för jordbruksstöden, ska enligt planerna antas av kommissionen onsdag 2 maj, denna vecka.

LÄS MER: Sverige vill inte ha tak på jordbruksstöden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen