Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 3 maj 2018

Minskat Cap kräver effektivare politik säger Bucht

För att hantera en minskning av Cap-budgeten krävs en mer enkel, modern och effektiv politik, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en kommentar till EU-kommissionens förslag den 2 maj.

 Sven-Erik Bucht (S).
Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Ann Lindén

Cap skärs ned med fem procent i budgeten för åren 2021-2027 och tio procent av EU-medlen dras bort från den så kallade andra pelaren med landsbygdsprogrammet och miljöstöden. Det avslöjade EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan samtidigt som budgeten inför det lagförslag om Cap som läggs 1 juni.

De länder som vill slippa spara på just landsbygdsprogrammet får i stället lov att gå in med egna medel och fylla på. Att dra ned på landsbygdsprogrammet, i Caps så kallade pelare 2, går helt på tvärs med den linje som Sverige länge fört i EU.

Skulle den svenska regeringen vara beredd att fylla på landsbygdsprogrammet, undrar Land Lantbruk?

– Det här är något vi får titta vidare på, men det går inte helt i linje med regeringens syn om ett ökat relativt fokus på pelare 2, säger Sven-Erik Bucht (S) till Land Lantbruk.

Exakt vad en eventuell minskning av jordbruksbudgeten i ett kommande beslut skulle innebära för svenska bönder går inte att säga i dag, enligt Bucht. Det beror bland annat på hur det går med planerna att utjämna direktstöden inom EU.

– Regeringen är positiv till en utjämning av stöden mellan medlemsländerna, men det är viktigt att det sker på ett sätt som inte missgynnar Sverige, säger Sven-Erik Bucht.

LÄS MER: Nedskärningar i Cap kan slå hårt mot miljöstödenEU drar ned på jordbruksstöden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen