Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 maj 2018

MP och SD önskar ersättning för betande kor

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vill båda att mjölkbönder ska få en särskild ersättning för att korna går på bete.

FOTO: ATL:s webbsändning

– Vi vill ha ersättningar för djurvälfärd. Vi tycker att svenska bönder skulle få bidrag för att släppa ut sina kor på bete, sade Stina Bergstöm (MP) under ATL:s valdebatt om jordbrukspolitiken, som hölls på Ultuna under måndagskvällen.

”Väldigt produktionstapp”

Och hon fick medhåll av Runar Filper (SD).

– Det blir ett väldigt produktionstapp när korna ska gå ute på bete. Vi vill se en beteskravsersättning 1000 kronor per mjölkko och år.

Annars var det ont om konkreta förslag i debatten. Centerpartiet driver att djurförbud ska beslutas av en domstol i stället för tillsynsmyndigheten.

­– Man har sett väldigt stora problem med att djurförbud utfästs felaktigt. Och efter tre år har man fått dra tillbaks det, men det har inneburit ett näringsförbud, sade Kristina Yngwe (C).

”Djurförbud ska kunna omprövas”

Socialdemokraterna vill också se över tillämpningen av djurförbud.

– Djurförbudet ska kunna omprövas så att det inte är på livstid, sade Monica Haider (S).

Liberalerna argumenterade för att lantbruket inte ska få någon reduktion för skatten på diesel.

– Subventioner till fossila bränslen hör inte framtiden till. Alla branschen ska bära sina miljö- och klimatkostnader, sade Lars Tysklind (L), som dock vill sänka andra skatter för att kompensera.

Äganderätten het potatis

Debatten hettade till som mest när det gäller frågan om äganderätten för skogsägare. De borgerliga partierna oroas av att markägare inte ska få ersättning när de inte får avverka. Alliansen kräver en översyn av hur artskyddsförordningen fungerar och vill se ett stopp för nyckelbiotopsinventeringar.

­– Det behövs ett moratorium så man kan städa upp. Får vi makten ska vi titta över det här, det är väldigt viktigt, sade Magnus Oscarsson (KD).

”Markägare känner sig överkörda”

– Markägare känner sig överkörda, det ligger väldigt mycket makt hos den enskilda tjänstemän på Skogsstyrelsen. Det måste bli en timeout, sade Johan Hultberg (M).

Vänsterpartiet påpekade att den privata äganderätten ställer krav på hänsyn. Och tycker att det finns områden där äganderätten borde inskränkas ytterligare.

– En del av äganderätten jag skulle vilja inskränka är adelns privilegier som finns kvar i lagen om historiska arrenden och fideikommisser, sade Håkan Svenning (V).

Se hela ATL:s valdebatt HÄR.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen