Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 30 juni 2018

Per Schlingmann pratar landsbygd i Almedalen

Det behövs nytt syre i debatten om stad och landsbygd menar förre M-strategen Per Schlingmann, som ger sig in i diskussionen i en paneldebatt under LRF:s dag i Almedalen 3 juli.

 Per Schlingmann pratar landsbygd i Almedalen 2018.
Per Schlingmann pratar landsbygd i Almedalen 2018. FOTO: Leif Petersen/Anna-Lena Ahlström

Land Lantbruk fick en intervju med Moderaternas tidigare chefsstrateg, som i Almedalen möter bland andra LRF:s VD Anders Källström i en debatt på temat att stad och land behöver varandra.

Schlingmann: ”Debatten har varit statisk”

Som trendspanare och politisk analytiker konstaterar Schlingmann att landsbygdens frågor har flyttats upp på den politiska agendan, efter att länge ha varit ganska osynliga – speciellt i medierna.

– Jag tycker att debatten om stad och landsbygd har varit lite statisk, inte minst därför att partisystemet och medierna inte har fokuserat särskilt mycket på de här frågorna. Det har inte heller funnits några tydliga politiska konflikter mellan partierna, tycker jag.

”Stor självrannsakan efter Trump”

Detta håller dock på att ändras. Ibland förklaras exempelvis president Donald Trumps valseger med besvikelsen hos en landsbygd på efterkälken.

– Efter Trump har det skett en stor självrannsakan hos medierna. Det finns en politisk utveckling som sätter landsbygdens möjligheter och förutsättningar på kartan på ett annat sätt än tidigare.

För några år sedan skrev du och Kjell A Nordström boken ”Urban Express”, om den starka globala urbana trenden. Finns det fler faktorer i dag som talar för landsbygden?

– För några år sedan trodde man att nästan alla människor skulle bo i megastäder, men det finns massor av storstäder som har problem och krymper. Den nya teknologin gynnar även platser utanför storstäderna. Där ligger utmaningen nu i att öka attraktionskraften, rekrytera kompetens och skapa mötesplatser. Det handlar väldigt mycket om att attrahera högutbildade.

Vad ger du för framtidstips till landsbygdens livsmedelsproducenter?

– Jag tror att landsbygdsföretag behöver koppla sin verksamhet till det ekonomiska blodomloppet i städerna där de flesta kunderna finns. Ett exempel är duktiga lantbrukare som arbetar med småskalighet. Jag själv prenumererar på tjänsten Min Farm.se, som säljer lådor med kött och andra produkter från gårdar nära Stockholm.

Du var med och utvecklade varumärket för Nya Moderaterna, som under Fredrik Reinfeldt kunde uppfattas som ganska urbant. Har du själv i högre grad fått upp ögonen för landsbygden och de gröna näringarna?

– Nej, för jag har följt de här frågorna länge och jag upplevde nog att även Nya Moderaterna jobbade aktivt både med företagsamhet på landsbygden och inte minst jaktfrågorna. Kom ihåg att medierna är väldigt stadsfixerade, avslutar Per Schlingmann.

Land Lantbruk finns på plats och rapporterar direkt från Almedalsveckan. Håll koll på landlantbruk.se!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen