Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 oktober 2017

Nej-sidan växer sig starkare inför EU-beslutet om glyfosat

Nej-sidan växer sig starkare inför EU-ländernas omröstning om glyfosat, som sker senare i höst. Förutom Frankrike lutar nu även Italien, Österrike och Luxemburg åt att rösta nej till EU-kommissionens förslag att ge det storsäljande växtskyddsmedlet fortsatt godkänt i tio år.

FOTO: Per Emgardsson

Det framkom när frågan diskuterades av EU:s kommitté för växtskydd, djur, livsmedel och foder, vid ett möte 5-6 oktober.

Vid en så kallad indikativ omröstning i denna kommitté var de fyra länderna uttalat emot förslaget om en tioårig förlängning av medlet för yrkesmässig användning, enligt källor i Bryssel.

Sverige berett att godkänna

Ett dussintal länder, däribland Sverige, indikerade att de var beredda att godkänna förslaget så som det nu ser ut. Det innebär att även ja-sidan har stärkts på senare tid, men inte lika mycket som nej-sidan där Frankrike tidigare ensamt aktivt drivit motståndet.

Bland de många EU-medlemmar som ännu tvekar finns stora länder som Storbritannien och Tyskland.

Viktigt för den svenska regeringens slutliga ställningstagande är bland annat att glyfosat fortsatt inte får användas för privat bruk, betonade miljöminister Karolina Skog i ett uttalande förra veckan.

Går ut 15 december

Enligt rapporter från kommittémötet stöddes kommissionens förslag även av Danmark, Nederländerna, Irland, Bulgarien, Rumänien, Cypern, Litauen, Estland, Polen och Spanien.

Det nuvarande tillståndet för glyfosat löper ut 15 december. EU-kommissionen sätter nu hård press på länderna att fatta ett enigt beslut under november. Den här gången tänker inte EU-kommissionens kliva in och fatta det avgörande beslutet i oeniga länders ställe, det har dess ordförande Jean-Claude Juncker gjort klart.

Inte klassat som cancerframkallande

Det var larm från WHO-organet IARC 2015, om att glyfosat kan vara cancerframkallande, som inledde kontroversen kring EUs fortsatta godkännande av växtskyddsmedlet. Varken EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA, eller kemimyndigheten ECHA, menar att glyfosat ska klassas som cancerframkallande.

LÄS MER: Regeringen lutar åt ja till glyfosat

Relaterade artiklar

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen