Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 21 september 2018

Nordisk samverkan mot effekter av extremväder

Efter en sommar då hela Norden drabbats av extremväder har de fem länderna nu enats om att gemensamt försöka se till att skogs- och lantbruket står bättre rustat inför klimatförändringen.

 Sven-Erik Bucht.
Sven-Erik Bucht. FOTO: Mostphotos/ Bildbyrån

Det är Sverige som just nu leder arbetet i det Nordiska ministerrådet. I veckan passade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på att samla sina nordiska kolleger kring klimatutmaningen.

Expertgrupp

Resultatet blev tillsättandet av en arbetsgrupp med experter. Denna ska ta fram strategier och åtgärder för ett mer robust skogs- och lantbruk som bättre ska klara extremväder. En första rapportering ska före årets slut göras till det nordiska ministerrådet.

– Vi har tittat på hur de nordiska länderna kan samverka för att mildra effekterna när extremväder drabbar oss. Vi har mycket att lära av varandra, konstaterar Sven-Erik Bucht.

Föreslå åtgärder

I såväl Sverige, Finland, Danmark och Norge har torkan i år varit svår. Det omvända problemet med oerhört mycket nederbörd har i år drabbat Island.

Arbetsgruppen ska enligt Sven-Erik Bucht kunna föreslå åtgärder på både lång och kort sikt.

Hjälp med utsäde

– På jordbrukssidan handlar det om sådant som växtförädling, att vi ska kunna samverka ännu mer för att ta fram ännu tåligare sorter. Det kan även handla om växtskydd.

Att hjälpa till med utsäde nämner Bucht som ett exempel på grannsamverkan.

Bredskapslager

Det hade till exempel kunnat hjälpa Finland där det i fjol regnade så mycket att landet till slut fick krisstöd från EU-kommissionen.

– I våras fick Finland ta sina beredskapslager för utsäde i bruk. Sedan kom torkan vilket gör att de inte har så mycket lager kvar. Det finns massor av liknande situationer som kommer att komma upp i gruppens diskussioner, säger han.

Relaterade artiklar

Till toppen