Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 24 juli 2018

Norge rustar bönderna mot torkan

Den norska regeringen och landets lantbrukarorganisationer har kommit överens om ett antal åtgärder för att hantera följderna för bönderna av den svåra torkan i landet.

 Landbruks- og matminister Jon Georg Dale tillsammans med företrädare för norska lantbrukarorganisationer.
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale tillsammans med företrädare för norska lantbrukarorganisationer. FOTO: Landbruks- og matdepartementet.

Norge har liksom Sverige och stora delar av norra Europa drabbats av långvarig och svår torka. Nu vidtar den norska regeringen flera åtgärder för att hjälpa bönderna.

– Stora mängder regn är det enda som kan få igång växten men när vi nu har kommit så långt i växttsäsong blir det otvivelaktigt stora tapp, säger den norska landbruks- och livsmedelsministern Jon Georg Dale, på den norska regeringens hemsida.

Krävande situation

Han betonar att det inte är någon fara för matsäkerheten, men att det är en mycket krävande situation för bönder i stora delar av landet. Det gäller framför allt dem som har svårigheter att få tag i foder.

Elva åtgärder

Efter mötet mellan regeringen och lantbrukarorganisationerna Norges Bondelag och norska Bonde- og Småbrukarlag satsar det norska landbruks- och livsmedelsdepartementet på elva åtgärder. Dessa innefattar ökade förskottsutbetalningar, snabbare hantering av ansökningar om skadeersättningar, samt dispens från kraven när det gäller djurs bete.

Bönderna har visat stor vilja och engagemang när det gäller att hjälpa varandra i den svåra situationen. Nu genomför vi ett antal åtgärder tillsammans med fack- och producentorganisationer, rådgivare och andra, säger Jon Georg Dale.

– Det har varit viktigt för mig i denna situation att statliga regelverk inte utgör ett hinder för att vidta nödvändiga åtgärder för att skaffa fram djurfoder, säger han.

LÄS OCKSÅ: Torkan den värsta sedan 1955

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen