Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 21 augusti 2018

Nu ska det bli ordning på Jordbruksverket

Det är en tungt meriterad styrelse som från den 1 september ska skapa ordning och reda i Jordbruksverkets rutiner så att lantbrukarna får ut alla stöd i tid.

 Staffan Bengtsson blir ordförande i Jordbruksverkets nya styrelse.
Bild 1/3 Staffan Bengtsson blir ordförande i Jordbruksverkets nya styrelse. FOTO: Privat
 Generaldirektör Christina Nordin.
Bild 2/3 Generaldirektör Christina Nordin. FOTO: Marie Henningsson
 Jan Cedervärn blir överdirektör.
Bild 3/3 Jan Cedervärn blir överdirektör. FOTO: Tillväxtverket

Ordförande i den nya styrelsen blir Staffan Bengtsson, som bakom sig har en lång karriär inom regeringskansliet, bland annat som chef för finansdepartementets budgetavdelning och som statssekreterare under Göran Perssons regeringstid.

Två myndigheter

Förra torsdagen utsågs Bengtsson även till ny ledamot i Transportstyrelsens styrelse, och får därmed ansvar för två myndigheter som skapat rubriker för bristande styrning av sina IT-system. Land Lantbruk fick tag på Staffan Bengtsson då han just skulle återvända från sin semester.

Jordbruksverket har inte på tre år lyckats styra upp sitt IT-system så att lantbrukare får alla sina utbetalningar i tid. Hur tänker spontant du om det?

– Styrelsen inrättas den 1 september och har alltså inte ens träffats än. Det är viktigt att komma ihåg att en statlig myndighetsstyrelse är kollektivt ansvarig för sina beslut och inför regeringen, så några uttalanden i enskilda sakfrågor från min sida vore olämpligt att göra i nuläget. Men för alla statliga myndighetsstyrelser gäller att de har ett tydligt ansvar för att verksamheten bedrivs effektivt och enligt gällande rätt, säger han.

Vad är det första du ska ta tag i som ordförande i Jordbruksverkets styrelse?

– Att tillsammans med generaldirektör Christina Nordin hitta ett lämpligt datum för ett första styrelsemöte. Det brådskar att fastställa en arbetsordning som reglerar arbetsfördelningen mellan styrelsen och myndighetschefen, säger Staffan Bengtsson.

Hängslen och livrem

De senaste åren har Jordbruksverket inte haft någon styrelse, utan har letts av generaldirektören. Från den 1 september kommer verket att förses med både hängslen och livrem. Det är endast några få myndigheter, som Skatteverket, som har både överdirektör och styrelse.

Den i våras utsedda generaldirektören Christina Nordin ska arbeta parallellt med Jan Cedervärn som blir överdirektör. Topptrion kompletteras med styrelsens ordförande Staffan Bengtsson som till sin hjälp får en mycket rutinerad styrelse.

Varför fick du uppdraget av regeringen, tror du?

– Kanske för att jag har lång erfarenhet från ledande befattningar i den centrala statsförvaltningen, både som chef i regeringskansliet och som myndighetschef. Men ledamöterna i en styrelse har med sig olika kunskaper och erfarenheter och det är den samlade kompetensen som är styrkan, säger Staffan Bengtsson.

Fakta: Ledamöterna i styrelsen

· Ett styrelseproffs som kliver in från lantbrukssfären är mjölkproducenten Elisabeth Gauffin, med en bakgrund från såväl LRF som Kravs styrelse.

· Malin Wildt-Persson, tidigare chef landsbygdsavdelningen länsstyrelsen i Skåne. Sitter i jordbruksverkets nuvarande insynsråd.

· Annika Bränström, tidigare generaldirektör Bolagsverket.

· Peter Linderoth: tidigare bland annat departementsråd, avdelningschef på Ekonomistyrningsverket.

· Överdirektör Jan Cedervärn har även han en lång karriär som statlig ämbetsman bakom sig. Han kommer närmast från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser. Han har haft chefsjobb på både Glesbygdsverket och Statens folkhälsoinstitut.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen