Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 8 januari

Ny chans för brittiska bönder att få behålla EU-stöden

Tisdag 15 januari blir en ödesdag för det brittiska lantbruket. Brittiska parlamentets omröstning om Brexit kan leda till en krasch ut ur EU, men kan också öppna för en ny folkomröstning som gör att bönderna får behålla sina EU-stöd.

 Nötköttsproducenten Gwyn Jones i West Sussex röstade för "remain" och hoppas på en ny folkomröstning.
Nötköttsproducenten Gwyn Jones i West Sussex röstade för "remain" och hoppas på en ny folkomröstning. FOTO: Ann Lindén

På spel för böndernas del står bland annat cirka tre miljarder pund, som är den summa som det brittiska lantbruket årligen får av EU.

Det är bara genom att vara kvar som fullvärdiga medlemmar i unionen som lantbruket kan vara en del av EU:s jordbrukspolitik Cap. Om Storbritannien lämnar unionen väntas bönderna huvudsakligen erbjudas miljöersättningar till betydligt lägre summor.

Dramatisk omröstning

Hela världens blickar kommer att vara riktade mot det brittiska underhuset då dess ledamöter nästa tisdag ska ta ställning till det utträdesavtal som premiärminister Theresa May under stor tidspress förhandlade fram med EU i slutet av november.

”No deal”

Det mesta tyder på att avtalet och dess ramverk för framtida handel med EU fälls av underhuset. Något som dramatiskt ökar risken för ett ”No deal” – att britterna 29 mars tvingas lämna EU utan något avtal alls. Bönderna kommer då inte bara att förlora sina EU-stöd, utan riskerar att helt stängas ute från EU: s marknad.

Så nära att ”krascha ut ur EU” väntas dock den växande opinionen för en ny folkomröstning få ännu mer vind i seglen och chansen för en seger för ”remain” spås öka.

Huvudscenarier står öppna inför omröstningen

Theresa Mays avtal:

De nuvarande EU-reglerna ska gälla 2020 ut, och kan förlängas i två år. Under övergångsperioden ska britterna och EU förhandla fram avtal som ska ersätta medlemskap på olika områden, så som handel.

Kritikerna har krävt en renare skilsmässa och fruktar att Storbritannien binds upp av EU-regler utan att som medlem få vara med och bestämma.

Särskilt kritiseras den så kallade reservlösningen för den irländska ön som garanterar att det aldrig ska kunna uppstå en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Ett sådant avtal ska vara en försäkring för freden på den irländska ön, men kritikerna är rädda för att lösningen leder till att Storbritannien för alltid blir kvar i EU:s tullunion och utträdet de facto blir en ”mjuk Brexit”, med villkor liknande Norges EES-avtal.

”No deal”

Om inget avtal om utträde nås kommer Storbritannien ändå att tvingas krascha sig ut ur EU 29 mars 2019. Banden till EU kommer då att klippas av abrupt, vilket också kallas en ”hård Brexit”, där Storbritannien lämnar EU:s inre marknad för varor, tjänster, personer och kapital. En tullmur ersätter fri rörlighet, samarbetet om lagar avbryts.

Ny folkomröstning

Det är numera juridiskt klarlagt att Storbritannien har rätt att ångra sig och ensidigt begära att få vara kvar i unionen. Om Theresa Mays avtal röstas ned 15 januari kan den fortsatta politiska processen leda till ett tillräckligt brett politiskt stöd för en ny folkomröstning.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen