Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 3 april

Ny generation vill se förändring: ”Gynna aktiva bönder”

Erik Johansson hade fyllt sju då familjens mjölkgård i Lillkorsträsk fick ovanligt besök. Statsminister Carl Bildt kom på blixtvisit för att vinna ja-röster inför EU-omröstningen och det gav eko i medierna. Alla ville veta vad bönderna i Norrbotten tyckte.

 Erik Johansson och Beatrice Rumnerö med sonen Love Rumnerö i det nybyggda stallet för ungdjur.
Erik Johansson och Beatrice Rumnerö med sonen Love Rumnerö i det nybyggda stallet för ungdjur. FOTO: Anders Alm

Samma intresse för lantbrukets frågor borde partierna visa inför EU-valet maj, tycker den vuxne Erik och sambon Beatrice Ramnerö. Det har gått 26 år sedan strålkastarljuset släcktes efter statsministerns besök. Gården Skataudden är redo för generationsväxling med framtida utbyggnadsplaner med mjölkrobot och en storsatsning på jordgubbsodling.

Viktiga Cap-beslut i höst

Erik och Beatrice har som unga i branschen extra höga förväntningar inför valet till EU-parlamentet. För redan i höst ska de nyinvalda fatta viktiga beslut om den jordbrukspolitik som ska gälla från 2021. En reform som får stora konsekvenser för unga bönders möjligheter att etablera sig, och som även väntas innehålla åtgärder som för Cap närmare EUs miljö- och klimatpolitik.

– Det är jätteviktigt att politikerna förstår att satsningar på Cap och jordbruket samtidigt innebär satsningar på miljön. Det handlar inte om det ena eller det andra, säger Beatrice med eftertryck.

Visar framfötterna

– I Bryssel behöver vi svenska politiker som visar framfötterna, betonar Erik.

Han efterlyser politiker som på allvar intresserar sig för jordbruksstödens utformning och ser sambandet med ett livskraftigt lantbruk i glesbygden. Så som Finland varit en mästare på alltsedan landet gick med i EU 1995, samtidigt som Sverige.

 Mjölkbönderna Ulf och Irene Johansson med sönerna Erik, t. v, och David, väntar på Carl Bildts besök. Norrbottens-Kuriren 16 april 1993.
Mjölkbönderna Ulf och Irene Johansson med sönerna Erik, t. v, och David, väntar på Carl Bildts besök. Norrbottens-Kuriren 16 april 1993. FOTO: Gunilla Ander

Kom i helikopter

Erik minns i detalj den speciella aprildagen 1993 då det svenska medlemskapet ännu var ett oskrivet blad. Och då Carl Bildt ledde en hel Bryssel-delegation till gården. Syftet var att kampanja och samtidigt få veta vad föräldrarna Ulf och Irene tänkte om ”EG”, som det hette då.

– Pappa hade skottat upp en landningsbana på åkern kvällen innan. Sedan kom fyra – fem helikoptrar med ministrar och attachéer. Carl Bildt stod här på gårdsplan och pekade. Det var som om den här lilla gården stod mitt i händelsernas centrum inför EU-inträdet.

Europas mäktigaste man

I en av helikoptrarna satt EU-kommissionens ordförande Jacques Delors, som i gamla tidningsklipp som Erik sparat kallas för ”Europas mäktigaste man” och som på Skataudden fick en guidning i kostallet av mamma Irene.

De gulnade tidningsklippen minner om den utbredda skepsis till ”EG” som rådde på den norrländska landsbygden. ”Imponerar int´på en Pit´bonde”, löd en rubrik. Om det varit långt till den politiska makten i Stockholm så skulle det bli ännu längre till Bryssel.

”Inlåsning av jordbruksmark”

Men ingen kunde då förutse det speciella problem som EU-stöden till jordbruket så småningom skulle orsaka i form av ”Inlåsning” av passivt brukad mark. Ett fenomen som har drabbat särskilt glesbygder med låga markpriser och som har slagit hårt i Norrbotten. Erik och Beatrice har själva en gård att ta över men känner andra par i samma ålder som med ljus och lykta söker jordbruksmark att köpa.

 Erik Johansson sopar fram foder åt djuren.
Erik Johansson sopar fram foder åt djuren. FOTO: Anders Alm

Lösningar krävs

Den är bråttom att hitta lösningar, menar Erik och Beatrice. Sedan 1995 har den brukade arealen åkermark i Norrbotten minskat från dryga 42 000 hektar 1995 till 32 000 hektar 2018. Under samma tid har gårdarnas antal har krympt från 2 148 till 1 261 år 2016, som är Jordbruksverkets senaste siffra.

”Aktiva ska gynnas”

Erik och Beatrice tror ändå benhårt på en framtid för Sveriges lantbruk och hoppas nu på en politik som tydligare stöttar de unga lantbrukarna.

– Vi önskar att det händer något med Cap så att aktiva lantbrukare gynnas framför de som bara väljer att putsa av markerna och lyfta stöd. Det skulle förhoppningsvis göra att mer mark kommer ut till försäljning, säger Erik.

Fakta: Skatauddens lantbruk

110 djur totalt för mjölk-och köttproduktion.

Nytt stall för ungdjuren.

35 uppbundna mjölkkor.

130 hektar odling av vall och korn.

Säljer normalt hästhö, men inte efter torkan i somras.

Bedriver entreprenad.

80 hektar skog.

Stugor på gården hyrs ut till turister.

Jordgubbsodling som är under utbyggnad.

Planer: Att efter generationsskiftet bygga ny ladugård och skaffa mjölkrobot. Drömmer om eget gårdsmejeri.

Läs mer: Nu startar striden om CapLarm om mer hjälp till unga lantbrukar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen