Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 12 december 2017

Nya Cap kan öppna för premie för god djurvälfärd

En särskild premie för god djurvälfärd eller för betande djur. Det hoppas landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ska bli möjligt i det nya Cap.

 Premie för djur på bete kan bli möjligt.
Premie för djur på bete kan bli möjligt. FOTO: Mostphotos

– Vi har i Sverige en djurvälfärdslagstiftning som i många stycken ställer betydligt högre krav än de som finns i EUs lagstiftning. Jag tycker att samhället ska kunna ge en premie för denna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Det var vid sitt möte i Bryssel som EUs jordbruksministrar för första gången gav sina synpunkter på den plan för nästa Cap-reform som EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan presenterade den 29 november.

Vill se premie

En stor nyhet i Phil Hogans så kallade ”meddelande” om det nya Cap är ambitionen att Bryssel inte längre ska detaljstyra jordbruksstöden, utan i högre grad överlåta utformningen till medlemsländerna. Detta tror Sven-Erik Bucht kan bana väg för speciella ersättningar för svensk djurvälfärd. Eller som han hellre vill kalla det: ”en premie”.

Premie för djur på bete

Detta nämnde han också i Bryssel som en ny och positiv möjlighet.

– Man ska kunna lämna en sådan premie även om EU saknar lagstiftning. Det kan till exempel innebära att man ger ersättning för att ha djur på bete, sa han.

Samhället bör betala

I och med att Sverige ställer extra höga krav på djurvälfärd är det rimligt att samhället också ger betalt, betonar Bucht i en kommentar till Land Lantbruk.

– Jag hoppas att det i det framtida Cap blir möjligt att ge en premie till dem som tar på sig den här biten, säger Sven-Erik Bucht till Land Lantbruk.

Läs mer: Hogan vill slopa kritiserade cap-stödens miljövillkorLRF ser positivt på EUs nya jordbrukspolitikBucht: Fel begränsa stora gårdars stöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen