Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 8 oktober 2019

Nya förhör av Polens kandidat som jordbrukskommissionär

Under förmiddagen i dag väntar en ny grillning i EU-parlamentet för den polske kandidaten till jobbet som EUs jordbrukskommissionär, Janusz Wojciechowski.

 Janusz Wojciechowski kandiderar till posten som ny jordbrukskommissionär.
Janusz Wojciechowski kandiderar till posten som ny jordbrukskommissionär. FOTO: Alexis HAULOT

Den nya utfrågningen ska äga rum mellan klockan 11 och 12.30 på tisdagen. Beslutet togs på måndagskvällen i EU-parlamentets jordbruksutskott efter att de skriftliga svar som Wojciechowski lämnat in som komplement till den förra utfrågningen bedömts som otillräckliga.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C, som sitter som suppleant i jordbruksutskottet imponerades inte av Wojciechowski under den första utfrågningen 1 oktober.

Bära eller brista

– Under den förra utfrågningen blev det pinsamt tydligt att han inte verkade kunna de viktiga jordbruksfrågorna. I morgon blir det bära eller brista, löd Fredrick Federleys kommentar på måndagskvällen.

De flesta partigrupperna var eniga om att den polske kandidaten hittills givit allt för vaga svar på jordbruksutskottets frågor. Inte minst om hur han ser på EUs föreslagna jordbruksreform som snart ska slutförhandlas och där den ansvarige kommissionären spelar en avgörande roll.

Var själv parlamentariker

Att EU-parlamentarikerna hade förväntat sig mer detaljerade svar hänger samman med att Janusz Wojciechowski själv var EU-parlamentariker under åren 2004-2016 med jordbruk som sitt främsta område. Därefter har den utbildade juristen varit domare i EUs revisionsrätt. Han klev alltså av parlamentet innan den nuvarande jordbrukskommissionären Phil Hogan förra sommaren lade fram sitt förslag till reform av jordbrukspolitiken, Cap.

Utredning förföljer

Att den polske kommissionärskandidaten har varit föremål för en utredning om fiffel med reseräkningar under tiden som parlamentariker är något som redan på förhand har försvagat hans kandidatur. Trots att Janusz Wojciechowski har betalat tillbaka 11 000 euro och att EUs antikorruptionsbyrå Olaf har lagt ned utredningen så ligger reseräkningarna honom i fatet, menar Fredrick Federley.

– Han kunde inte svara tillförlitligt om de ekonomiska frågetecken som lyfts mot honom, säger Federley.

Ont om tid

Att Wojciechowski vid den första utfrågningen samtidigt gick på offensiven och lovade att skapa en långsiktig vision för EUs jordbrukspolitik med hållbarhet som viktigt mål, väckte ytterligare frågetecken eftersom han inte heller här fyllde i detaljerna.

Ont om tid

Den blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen har nu ont om tid att få ihop sitt nya lag. Den 23 oktober ska EU-parlamentet rösta om kommissionen i sin helhet. De kandidater som faller ifrån under parlamentets utfrågning måste deras länder innan dess hitta ersättare till.

Den 1 november ska den nya kommissionen tillträda.

Läs mer: Bakläxa för tilltänkt jordbrukskommisisonär

Relaterade artiklar

Till toppen