Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 29 januari 2019

Nya ministern spår lång infasning av nya Cap

BRYSSEL.

Oron ökar för att nästa Cap-reform missar den planerade starten, den 1 januari 2021. Den nya landsbygdsministern Jennie Nilsson flaggar för en övergångsperiod på ett eller två år, då ändrade regler för jordbruksstöden successivt fasas in.

 Jennie Nilsson (S), ny lantbruksminister.
Jennie Nilsson (S), ny lantbruksminister. FOTO: URBAN BRÅDHE

Även om EU-länderna skulle lyckas lägga in en spurt. Och den nya EU-ordföranden Rumänien infriar det optimistiska målet om att nå enighet om vissa delar av reformen redan i juni så är det mycket som återstår.

Tidsnöd

– Även med den ambitiösa rumänska tidsplanen så är väl bedömningen att det är svårt att hinna införa den nya politiken fullt ut 2021, konstaterar Jennie Nilsson som själv hamnade i tidsnöd inför årets första jordbruksråd och denna gång istället fick skicka sin statssekreterare till Bryssel.

Många frågor om Cap-reformens tidsplan fick hon ändå svara på då riksdagens EU-nämnd sammanträde fem dagar efter hennes tillträde.

Övergångslösningar krävs

– I den diskussion vi har framför oss måste vi komma ihåg att det kanske kommer att krävas någon form av övergångslösningar under det första och kanske även det andra året efter att reformen trätt i kraft, var det besked som Jennie Nilsson gav riksdagspartierna.

Valet till EU-parlamentet bromsar

Rumänien har oddsen emot sig eftersom valet till EU-parlamentet i maj bromsar in en stor del av EUs verksamhet redan i april. Dessutom dröjer beslutet om EUs långtidsbudget som avgör nästa Caps finansiering ända till slutet av 2019. Därtill ska EU-länderna och EU-parlamentet enas, vilket tog lång tid inför den senaste Cap-reformen som försenad trädde i kraft 2015.

Bra beslut viktigare än att hinna i tid

Sist men inte minst ska länderna hinna sjösätta sina egna nationella strategiska Cap-planer med en mängd detaljregler för hur stöden ska utformas.

Att helt hålla tidsplanen är dock inte det viktigaste, betonar Jennie Nilsson. Utan att resultatet blir bra ur svensk synvinkel.

LÄS MER: Phil Hogan hotade med sänkta jordbruksstödLÄS MER: Han hoppade in för landsbygdsministern i Bryssel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen