Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 25 februari 2019

Osäker Brexit fick HK Scan att lägga ned i England

Osäkerheten kring brexit om en dryg månad ligger bakom HKScan beslut att lägga ned sitt kontor i England.

 Bara en knapp månad återstår till Brexit och villkoren för utträdet är fortfarnade oklara.
Bara en knapp månad återstår till Brexit och villkoren för utträdet är fortfarnade oklara. FOTO: Ann Lindén

Under många år var kontoret basen för den framgångsrika exporten av svenska köttbullar till den brittiska marknaden.

Men med bara en knapp månad kvar till britternas planerade utträde ur EU natten mellan 29 och 30 mars kan utländska företag fortfarande inte förutse villkoren för handel med britterna.

Alternativen omfattar allt från en krasch ut ur EU utan avtal till en ny folkomröstning.

– Vi har valt att stänga kontoret på grund av osäkerheten vad gäller utfallet av Brexit. Vi fortsätter med export till England som hanteras från Sverige istället, uppger Ylva Swenzén, kommunikationsdirektör på Scan.

Lade ner i somras

De senast 20 åren har Scan sålt både köttbullar och produktionsråvaror till den brittiska marknaden. Men i somras tog Scan det säkra före det osäkra och avvecklade sitt kontor ”Scan UK” i södra London.

 Osäkerheten inför Brexit har fått HK Scan att avveckla sitt kontor i England.
Osäkerheten inför Brexit har fått HK Scan att avveckla sitt kontor i England. FOTO: Mostphotos

Beredskap för hård Brexit

– Vad som händer i framtiden till följd av Brexit är omöjligt att veta. Vi får avvakta och se, säger Ylwa Swenzén på HK Scan.

HK Scan har dock beredskap för en hård Brexit, det vill säga en situation där reglerna för handel inom EU:s inre marknad inte alls gäller längre.

– Vi är vana vid tredjelandsexport, och är väl rustade att hantera den extra dokumenthanteringen som krävs till England i framtiden.

Tullformaliteter

Oavsett hur det brittiska utträdet kommer att utvecklas pekar det mesta på att det kommer att krävas tullformaliteter mellan EU-länderna och Storbritannien. Vid en hårt Brexit ska dessa i princip börja gälla natten mellan 29 och 30 mars.

Ett annat alternativ är att utträdet skjuts en tid på framtiden, i väntan på att ett nytt handelsavtal förhandlas fram mellan EU och Storbritannien. I detta läge förlängs ovissheten.

LÄS MER: Hård brexit stoppar all brittisk köttexport till EU

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen