Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 26 juli 2018

"Överraskande positivt" när Trump mötte Juncker

EU och USA tycks ha slutat bråka om handelstullar. Åtminstone tillfälligt. Det framgår av ett gemensamt uttalande efter gårdagens möte mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump.

FOTO: Evan Vucci

– Vi har fått någon typ av pausläge i handelskriget, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Enligt dokumentet som skrivits under av båda parterna går relationen mellan EU och USA in i en ny fas som ska byggas på en nära vänskap, starka handelsrelationer som båda vinner på, och ett bättre samarbete för global säkerhet och välstånd och en gemensam kamp mot terrorismen.

Parterna lovar att arbeta tillsammans för att lyfta tullar och andra handelshinder.

Enligt Bergqvist är resultatet av mötet överraskande positivt.

Dock höjer han ett varningens finger gällande Trumps nyckfullhet:

– En sak har man lärt sig – undvik att göra prognos på Trumpmöten.

En orsak till att man bör förhålla sig skeptisk när det gäller Trump är den serie av möten mellan USA och Kina som skedde under våren. Då pågick ivriga diskussioner om ökad handel. Dock dröjde det inte länge innan relationen brakade samman, påpekar Bergqvist.

En annan svaghet hos dokumentet är att det står att det gäller till dess en av parterna lämnar bordet, säger han.

Naturgas och sojabönor

En arbetsgrupp med högt uppsatta rådgivare ska tillsättas för att föra arbetet framåt och kortsiktiga åtgärder för att underlätta handel ska utredas.

– Vi börjar nu förhandlingarna, men vi vet i stort sett hur det kommer att gå. Vi kommer att lösa frågan om stål- och aluminiumtullar och de hämndavgifter som infördes, säger Donald Trump vid en pressträff efter mötet.

Under presskonferensen uppgav Juncker att EU ska börja importera naturgas och sojabönor från USA, men enligt USA:s handelsminister Wilbur Ross handlar det om mer.

– Det är mer än sojabönor. Alla lantbruksprodukter kommer att diskuteras. Sojabönor var bara ett väldigt lägligt exempel på sådana, säger Ross i en intervju med tv-kanalen Fox News.

Försiktigt positiv

En tysk industriorganisation är försiktigt positiv till överenskommelsen, men varnar samtidigt för att hotet om biltullar inte är helt borta.

Tyskland skulle drabbas hårt om hotet om biltullar blir verklighet och enligt industrin kan det leda till att hundratusentals jobb går förlorade.

Eric Schweitzer, ordförande för den tyska handelskammaren DIHK säger att det nu är upp till USA att återuppbygga förtroendet med Europa.

– Förslaget på lösningar går i rätt riktning, men ganska mycket skepticism kvarstår, säger han i ett uttalande.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump talade vid Vita huset i Washington efter mötet.

Fakta: Resultatet av USA-EU-mötet

Mötet mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump ledde till en överenskommelse om ett antal punkter:

Att samarbeta för att undanröja tullar, handelshinder och subventioner på industrivaror vid sidan av bilbranschen.

Att verka för att minska handelshinder och öka handel med tjänster, kemiska produkter, läkemedel, medicinska produkter.

Att EU ska köpa mer sojabönor och naturgas från USA.

Att samtal ska ”lösa” frågan om både de tullar USA har infört för import av stål och aluminium från EU och de tullar på amerikanska varor som EU har svarat med.

Att inleda dialog för att underlätta handel, undanröja byråkratiska hinder och minska kostnader.

Att samarbeta för att skydda amerikanska och europeiska bolag från orättvis global handel och för att reformera världshandelsorganisationen WTO.

Att inrätta en gemensam arbetsgrupp för att utveckla samarbetet. Dessutom ska kortsiktiga åtgärder för att underlätta handelsutbytet identifieras. Medan arbetet pågår ska parterna inte vidta åtgärder ”som går emot andan i överenskommelsen”. Det tolkas av de flesta som att nya tullar inte ska införas medan samtal pågår, vilket av allt att döma gör att USA:s hot om import av bilar och bildelar från Europa inte sätts i verket.

Källa: EU-kommissionen, Reuters.

LÄS MER: Trump utlovar mångmiljardstöd till lantbrukare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen